Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ukusne sirove torte

CAKE OR DIE! Riječanka Maja Barić stručnjakinja je za izradu zdravih slastica

Maja Barić vodi zdrav život / Foto Sandra VUČETIĆ
Maja Barić vodi zdrav život / Foto Sandra VUČETIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 16:58 2019-06-28T16:58:02+02:00

Prednost sirovih torti se krije u bogatstvu namirnica koje se ne uništavaju toplinskom obradom te su njihove nutritivne vrijednosti sačuvane. U sirovim slasticama nema dodanog šećera, nema brašna ni mliječnih proizvoda. One nisu dijetalne i bez masnoća, ali zdravije su masti iz oraščića i avokada, nego iz margarina i rafiniranog ulja

Brend Cake or Die! Riječanke Maje Barić nastao je iz hobija, ljubavi prema zdravim slasticama, uz podršku i nagovor prijateljica. Njegovo prvo predstavljanje bilo je prosincu 2017. godine kada se prijavila na božićni sajam artBazaar gdje je prvi put ponudila svoje zdrave sirove slastice.

Kreativna Riječanka koja je završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, voli prirodu, duge šetnje i zahtjevne uspone po planinama, branje ljekovitog bilja, sport i avanturizam i živi u skladu s naslovom knjige »Samo nek se kreće«, otkrila nam je kada je i zašto počela s pripremom sirovih slastica.

Slastice bez šećera

– Tijekom studiranja, a i kasnije kao djelatnica u poslovima usko vezanim uz pripremu i ispitivanje sastojaka hrane, susretala se s činjenicom da je kvalitetna prehrana prijeko potrebna u očuvanju zdravlja ljudi, između ostalog i sirova ishrana. U pubertetu sam počela voditi brigu o prehrani, izbacila slatko, kruh itd.. Sad je to puno opuštenije, što znači da jedem gotovo sve. Nisam isključivo vegetarijanac, sirovojedac, ili slično, iako potpuno podržavam takav način života, ali puno toga ne konzumiram. Tada sam htjela pojesti nešto slatko a zdravo za rođendan, i nije bilo druge nego da sama sebi napravim tortu, i ta prva sirova torta je bila moj prvi ali najfiniji kolač. Inspiraciju sam počela tražiti putem interneta, proučavala sam i isprobavala različite recepture koje sam testirala najprije na ukućanima i rodbini, a kasnije sam ih predstavila i širem krugu prijatelja. I tako je sve krenulo. Kako nije nimalo lako sirovu ishranu približiti ljudima, odlučila sam to uvesti slatkim putem.

Cake or Die! Krekeri s ružmarinom / Foto Maja BARIĆ

Krekeri s ružmarinom

Sastojci: 200 g indijskih oraha, 200 g badema, 2 žlice nasjeckanog ružmarin (svjež ili osušen), 1 žličica himalajske soli, 50 g samljevenog zlatnog lana, 20 g samljevenog sezama, 150-200 ml vode
Priprema: Indijske orahe, kao i bademe, namočite preko noći u vodi. Ujutro ih procijedite i prosušite. Lan i sezam sameljite u mlincu za kavu. Lan pomiješajte s vodom, i pustite oko 1 h da nabubri. U multipraktik postupno dodavajte sve sastojke i miksajte. Smjesa mora biti ljepljiva, ali ne previše. Ako ima previše vode, dodajte još malo nekih od oraščića. Ostavite smjesu nekoliko minuta da se sve sjedini. Ja nemam dehidrator, pa sušim u pećnici (moguće je sušiti i na suncu ali to traje nekoliko dana). Rastegnite u tankom sloju smjesu na papir za pečenje i odmah nožem razrežite na željeni oblik. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, s malo odškrinutim vratima, sušite krekere dok ne postanu hrskavi. Ako imate dehidrator, sušite oko 10 sati na 40 stupnjeva.

Koje su prednosti sirovih slastica u odnosu na, uvjetno rečeno, tradicionalne?

– Nemam ništa protiv tradicionalnih slastica, i sama ih konzumiram, ali ne one kupovne u kojima se koriste nezdravi sastojci (većinom je sve u prahu), prepune su šećera, margarina i raznih umjetnih aroma i dodataka. Prednost sirovih torti se krije u bogatstvu namirnica koje se ne uništavaju toplinskom obradom te su nutritivne vrijednosti istih sačuvane. U sirovim slasticama nema dodanog šećera, nema brašna pa su pogodne za osobe kojima smeta već svima poznat gluten, a budući da u njima nema nikakvih mliječnih proizvoda, pogodne su za vegane i vegetarijance. Dakle, sirove torte nisu dijetalne i bez masnoća, ali puno je zdravije unijeti masti iz oraščića i avokada, nego iz margarina i rafiniranog ulja.Koje sve sastojke upotrebljavate u svojim receptima?– Uglavnom koristim sezonsko voće, bolje reći – namirnice. U ljetnom periodu izrađujem živahne i lagane torte u kombinaciji s malinama, borovnicama, jagodama, breskvama... Jesenski ugođaj nadopunjuje se bogatstvom okusa bundeve, naranče, kivija... Zimske torte upotpunjuju novogodišnji ugođaj suhim smokvama, datuljama, rogačem, orašastim voćem... Proljeće svoju pravu čar pokazuje u tortama s kombinacijom trešanja, marelica, avokada. Voće se pažljivo kombinira s indijskim oraščićima, kokosovim maslacem ili avokadom da bi se dobio fini kremasti gornji dio torte. Za donji dio, tj. podlogu, koristim bademe, lješnjake, orahe ili zobene pahuljice u kombinaciji s datuljama, suhim smokvama i kokosovim maslacem. Primijetili ste da nigdje nije spomenut dodatak šećera. Istina je! Nema dodanog šećera. Tortu čine slatkom datulje, suhe smokve ili agavin sirup te prirodna slatkoća voća. Uz spomenute nutritivno zdrave i bogate namirnice koriste se i dodaci kao što su: kakao maslac, kakao prah, vanilija bourbon, limun, brašno od kokosa...

Cake or Die! Sirova torta jagoda-pistacija / Foto Lorena MIOČIĆ

Sirova torta jagoda-pistacija

Sastojci za podlogu: 1/2 šalice brašna od pistacije, 1/2 šalice badema, 1 šalica datulja, 2 žlice kokosovog ulja, 1/3 šalice sirovog kakaa, prstohvat soli
Sastojci za kremu: 1/3 šalice sirovog kakaa, 2 zrela avokada, 1/2 šalice javorovog ili agavinog sirupa, 2 žličice organske vanilije u prahu, 1 šalica svježih jagoda, prstohvat soli
Priprema: Pistacije očistite od ljuski i sameljite. Ja sam kupila gotovo brašno, ali to je skuplja opcija. Bademe također sameljite. Sve stavite u multipraktik, dodajte otkoštene datulje, rastopljeno kokosovo ulje, kakao i sol. Miksajte dok se sve ne sjedini. Uzmite mali kalup za torte, moj je promjera 19 cm. Ako imate samo veliki kalup, udvostručite dozu i podloge i kreme. Na kalup stavite papir za pečenje, i rukama dobro utisnite smjesu u kalup. Poravnajte velikom žlicom i kalup prebacite u hladnjak. Sastojke za kremu dodajte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite kalup iz hladnjaka i na njega prebacite kremu, poravnajte i stavite tortu na nekoliko sati u zamrzivač. Sirove torte je najbolje konzumirati najmanje jedan dan nakon izrade jer u to vrijeme se sve fino sjedini i priljubi. Prije konzumiranja izvadite tortu iz zamrzivača, kada se odledi, ukrasite ju komadićima pistacije i sjeckanim jagodama.

Zdravo i ukusno

Biste li rekli da je ovakav način pripreme lakši ili teži od »klasičnog«?

– Pa ovisi, kako kome… Moj prvi susret s izradom kolača bio je upravo na ovakav »sirov« način. Tek kasnije sam naučila raditi i klasične kolače, bili su mi teži jer nisam znala kojim redom se što stavlja, koliko se peče da kolač ne zagori itd. (smijeh). Kod izrade sirovih slastica »najteži« dio je nabavka i sjeckanje svih sastojaka. I onda slijedi igranje. Umjesto pećnice, treba imati dobar blender. Kao i za sve, treba praksa. Baš zato što recepata za takve kolače nije bilo previše, bilo mi je gušt svaki put nešto novo isprobati.

Koji su vam omiljeni slatki recepti?

– Ima ih puno… Sirova cheescake torta sa šumskim voćem, sirova sacher torta koja je tako fino kremasta i čokoladna radi avokada i kakaa. Bomba za žene u pms-u (smijeh).

Kako ljudi reagiraju na sirove torte?

– Danas su mnogi čuli za takav način prehrane, uglavnom mlađe generacije, iako je to i dalje nedovoljno rašireno kod nas. Mnogima je »zdrava hrana« trend, nije ni čudno kad iskaču stalno neke nove teorije i filozofije o zdravom načinu života. Ali i dalje svi pozitivno reagiraju nakon što uzmu prvi zalogaj. Oduševe se kad shvate da sirove torte nisu nimalo manje ukusne od klasičnih. U manjini ima i onih koji povezuju »zdravo« i »bezukusno« pa ne žele ni probati.

Sezonsko voće i povrće

Pripremate li i slane sirove torte?

– Od slanih sirovih jela radila sam samo krekere koji su ispali prefino. To je stvarno jednostavno napraviti. Budući da se ne želim ograničiti samo na sirove slastice, planiram isprobati i slana jela.

Cake or Die! Rafaello kuglice / Foto Lorena MIOČIĆ

Rafaello kuglice

Sastojci za 30-ak kuglica: 200 g indijskih oraha, 100 g kokosovog brašna, 4 žlice agavinog ili javorovog sirupa ili meda, 50 g cijelih lješnjaka ili badema
Priprema: Indijske orahe preko noći natopite u vodi, ujutro ih procijedite i prosušite. Sameljite ih u blenderu te postupno dodavajte kokosovo brašno i agavin sirup. Miksajte dok ne dobijete glatku smjestu, koju stavite u hladnjak na 1 sat. U međuvremenu pripremite cijele bademe ili lješnjake tako da ih na 30-ak sekundi stavite u vrelu vodu. Na taj način im ogulite kožicu. Lješnjake je jednostavnije lagano prepržiti u peći pa im se kožica lako skida. Nakon sat vremena od smjese oblikujte kuglice, u svaku stavite po jedan badem ili lješnjak, te ih uvaljajte u kokosovo brašno.

Kad je općenito kuhanje u pitanju, što najradije pripremate?

– Volim pripremati jela od povrća, na bilo koji način, pogotovo u ovo vrijeme kad je vrt pun zelenjave, pomidora, tikvica… Na primjer volim napraviti pizzu s tijestom od zobenog brašna i lanenih sjemenki, a kao nadjev može ići sve kao i na klasičnu pizzu, s time da volim ubaciti neko samoniklo jestivo bilje (šparoge, kopriva...) i velebitske začine (majčina dušica, vrisak...).

Koje su vam omiljene namirnice, odnosno jela?

– Omiljene namirnice? Svo voće koje postoji mogu jesti svaki dan, također i povrće. Glavno da je sezonsko. A omiljeno jelo: riba, fine pite od koprive, špinata, poriluka…

Imate li možda u planu pokretanja gastrobloga ili nečeg sličnog?

– Iskreno, nisam tip za provođenje puno vremena tipkajući, pišući ni baveći se marketingom. Radije bih radila i miksala koliko god treba, ali shvatila sam da jedno bez drugog ne ide. Tako da – izrada web-stranice mi je u planu, vidjet ću gdje me volja odvede. Najbitniji su ljudi, ako su oni zainteresirani i zadovoljni, nema veće motivacije. A do tada me možete pratiti na Facebook i Instagram stranici – Cake or Die!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.