Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Premijera

T-Roc: Rock'n'roll po Volkswagenovim notama

T-Roc: Rock'n'roll po Volkswagenovim notama
T-Roc: Rock'n'roll po Volkswagenovim notama
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2017. u 10:22 2017-11-08T10:22:36+01:00

Volkswagen je napravio moderno, pa i razigrano vozilo, svoju je znanu kvalitetu i pedantnost nadogradio s dosta veselja tako da T-Roc ne znači samo još jedan automobil s planetarno popularnim znakom, on znači istinski novo poglavlje te značajne njemačke tvornice automobila

Lisabon je, nakon Coma i prvog upoznavanja s Volkswagenovim kompaktnim crossoverom T-Roc, ugostio dinamičku prezentaciju tog zanimljivog automobila koji je uz nakanu osvajanje Europe, odmah krenuo i put – Kine. VW je inače jedn od najiskusnijih SUV proizvođača jer se u tom segmentu pojavio prije 15 godina. T-Roc je pak novi član te obitelji, a kako je istaknuto na konferenciji za novinare, uskoro se očekuje još jedan manji SUV sa znakom VW-a koji će se naći u B segmentu.

Ono što nudi T-Roc je vrlo sretni spoj modernizma namijenjenog mlađoj urbanoj populaciji i naglašene funkcionalnosti. Dužina mu je 4,23 metara, širina 1,82 te visina 1,57 metara. Iz te priče izlazi još jedna vrlo raskošna – s 445 litara zapremine prtljažnika dolazimo do uistinu impresivnog podatka što uvelike nadilazi segment u kojem se ovaj SUV nalazi.

Sa strane estetike, T-Roc je vrlo privlačan primjerak automobila koji se jasno naslanja na ono što pronalazimo kod nove generacije Pola, ali u jednom bitno drugačijem izričaju. Mnogi su očekivali smanjeni Tiguan što prema nekim parametrima on uistinu i jeste. Ali i u sasvim svom dizajnerskom svijetu. Dakako, tu je i dvobojnost koja je postala nezaobilaznim elementom u ovoj klasi.

Automobil je apsolutno orijentiran prema mlađoj populaciji, urbanijoj i apsolutno otvorenoj prema novim sportovima koji zahtijevaju polivalentnost automobila i njegovu naglašenu funkcionalnost. Baš kao i umješnost odlaska na teže terene. Danas su naime razni oblici trčanja postali vrlo pomodnim pokretom, a tko se želi baviti trekkingoim kroz šumu, T-Roc će ga do početne točke bez pogovora i dovesti.

Motori s kojima dolazi su tri benzinca i tri dizelaša i to velikog raspona što dodatno govori u prilog ozbiljnosti s kojom prilazi tržišnom nadmetanju. Benzici su poznati agregati koji startaju s 3-cilndarskim jednolitrašem snage 115 KS, a slijede 1,5 i 2-litreni od 150 i čak 190 »konja«. Vrlo je slična priča i s dizelašima. start je također na 115 KS ali iz 1,6-litraša, dok 2-litreni TDI-ji imaju po 150 »konja«. Najsnažnije verzije dolaze i s klasičnim VW-ovim 4Motionom, pogonom na sve kotače i isključivo s najmodernijim izdanjem automatskog DSG mjenjača sa 7 »brzina«.

Motori srednje snage mogu birati između manualnog i automatskog mjenjača, dok je baza ponude isključivo »ručna«. Ono što je također važno naglasiti, jer T-Roc u ponudu i prodaju kreće u prosincu dok su prve isporuke rezervirane za siječanj, je činjenica da je u startu u ponudi samo srednji dizelaš, pa i s integralnim pogonom, te dva manja benzinca.

A mi smo na put, prigodno testiranje krenuli s – najsnažnijim opcijama, s dvolitrenim motorima. Maksimalističkom opremom, naplacima od 18 ili čak 19 inča, sa svom silom korektivne elektronike, automatskim mjenjačima, dvobojnim karoserijama, estetski iznimno dopadljivo rješenim unutrašnjostima koje su vanjski kolorizam preslikavale na armaturu, pojedine plastične dijelove pa tako i na presvlake sjedala.

Da, jasno nam je da će tako opremljeni T-Rocovi prelaziti cijenu od 200 tisuća kuna, da tako bogato strukturirani baš i neće činiti većinu prodaje, no da ih je veliko zadovoljstvo voziti – svakako jeste.
Posebno se to odnosi na podvozje koje beskrajno precizno prihvaća sve želje, pa i one koje se događaju a nešto višim brzinama. Vancestovno je također dosta toga moguće i izvedivo, no za neke žešće offroadove T-Roc ipak nije.

Sve u svemu Volkswagen je napravio jako moderno, pa i razigrano vozilo. Naprosto svoju je znanu kvalitetu i pedantnost nadogradio s dosta veselja tako da T-Roc ne znači samo još jedan automobil s planetarno popularnim znakom, ne on znači istinski novo poglavlje te značajne njemačke tvornice automobila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.