Otkriveno

Zviždač koji je razotkrio Trumpa je zaposlenik CIA-e, radio je u Bijeloj kući

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB Zviždač čije je izvješće dovelo do istrage za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa je zaposlenik CIA-e, pišu u petak američki mediji a prenosi BBC.


Neimenovani dužnosnik je radio u Bijeloj kući, piše nekoliko američkih medija.


Taj zviždač je kazao da su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, prenosi u petak BBC.




Trump je zahtijevao da se sazna tko je zviždaču dao informacije, rekavši da je izvor nešto slično špijunu.


Američki predsjednik je u telefonskom pozivu 25. srpnja tražio od Zelenskija da pokrene istragu o Joeu Bidenu, njegovom političkom rivalu iz redova demokrata.


Izvješće zviždača objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, piše BBC.


Trump je u razgovoru ukrajinskog kolegu tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku tvrtku u Ukrajini.


Medijski napisi o tom razgovoru naveli su demokrate da u utorak pokrenu formalnu istragu za mogući opoziv predsjednika, optuživši ga da je tražio stranu pomoć kako bi oklevetao Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.


“Puno se priča o Bidenovom sinu, da je Biden zaustavio optužnicu, a mnogo ljudi želi saznati više o tome”, rekao je Trump Zelenskiju, pokazuju transkripti koje je ovaj tjedan objavila Bijela kuća.


Ukrajinski predsjednik je na konferenciji za medije nakon susreta s Trumpom na marginama Opće skupštine UN-a rekao da američki čelnik nije izvršio pritisak na njega, te da “ne želi biti uključen u demokratske izbore SAD-a”.


Zasad nema dokaza o kršenju zakona demokratskog potpredsjednika u vrijeme mandata Baracka Obame, kao ni njegovog sina.


Predsjednica Zastupničkog doma kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi, u petak je optužila ministra pravosuđa Williama Barra za nepoštene radnje po pitanju zviždačevog izvješća, a demokrati su ga kritizirali što se nije izuzeo iz tog predmeta.


Trump je od Zelenskija tražio da surađuje s Barrom i njegovim osobnim odvjetnikom Rudolphom Giulijanijem.


Pelosi je kritizirala i čelnika Nacionalne sigurnosne agencije Josepha Maguirea, koji je u četvrtak svjedočio pred obavještajnim odborom Kongresa, jer je Bijeloj kući i ministarstvu pravosuđa javio za zviždačevo izvješće. Zakon nalaže da se takve žalbe predaju Kongresu.


“Mislim da su htjeli prikriti prikrivanje”, zaključila je čelnica Zastupničkog doma.