ICE

Zbog koronavirusa suspendirana uhićenja ilegalnih imigranata u SAD-u

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Američka imigracijska policija (ICE) objavila je da suspendira većinu privođenja i protjerivanja ilegalnih imigranata iz zemlje u svjetlu krize zbog širenja zaraze novim koronavirusom, prenosi u četvrtak France Presse.


Da bi se zaštitilo „javnost i njezine agente“, imigracijska policija odlučila je „koncentrirati“ svoje snage na osobe koje predstavljaju „rizik za javnu sigurnost“ ili „zatvaranje iz kaznenih razloga“.


U drugim slučajevima, „odgodit će svoje akcije za razdoblje poslije krize ili će provoditi alternative pritvaranju“, navodi se u priopćenju.




Kada je riječ o uhićenjima koja će se i dalje provoditi, ona se neće moći provoditi u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika ili u njihovoj blizini, osim „u najiznimnijim okolnostima“.


„Nitko ne smije biti primoran odreći se skrbi iz straha od akcije u cilju provedbe migracijskih zakona“, objašnjava ICE.


U Sjedinjenim Državama živi više od 10 milijuna stranaca s neregularnim boravkom, a migracijska policija protjera ih svake godine oko 250.000, većinom već uhićene osobe koje su prekršile neke druge zakone.


Američki predsjednik Donald Trump, koji je borbu protiv ilegalne imigracije odredio jednim od svojih prioriteta, pokušao je povećati broj protjeranih, obećavajući da će vratiti „milijune“ ilegalaca u njihove zemlje podrijetla.


No naišao je na otpor „gradova utočišta“ kojima vladaju demokrati, koji su odbili surađivati s ICE-om.


Od početka pandemije Covida-19 u SAD-u, gdje je novim koronavirusom zaraženo gotovo 9500 ljudi, a 150 je umrlo, aktivisti za ljudska prava traže puštanje na slobodu migranata koji se nalaze u pritvornim centrima.


U ponedjeljak je čak podnesena tužba protiv ICE-a kako bi se ishodilo oslobađanje najugroženijih skupina migranata koji se nalaze u jednom centru u saveznoj državni Washington, epicentru bolesti.


Sudovi specijalizirani za imigraciju otkazali su u međuvremenu neka saslušanja, a neka provode putem telefona.