Napredna tehnologija

Zaražene s kineskih ulica tjeraju dronovima, a svima u blizini aplikacija šalje alarm

P. N.

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Virus je krenuo iz Wuhana u prosincu prošle godine



Kina je lansirala aplikaciju koja korisnicima provjerava jesu li stupili u kontakt s nekim tko je zaražen koronavirusom, prenosi Insider.


Aplikacija nosi naziv “Close Contact Detector”, a ovog ju je vikenda lansirala Nacionalna zdravstvena komisija. Za korištenje aplikacije je potrebno utpikati telefonski broj pomoću kojeg se prati lokacija korisnika u odnosu na ostale korisnike aplikacije.


“Close contact’ se odnosi na nekoga tko je bio u bliskoj blizini, bez efektivne zaštite, s potvrđenim slučajevima, slučajevima na koje se sumnja ili blagim slučajevima”, poručuju iz nacionalne zdravstvene komisije.




Dodaju i primjer na kojemu se može vidjeti princip rada aplikacije. Recimo, ako se aplikacija koristi u avionu, pod “bliskim kontaktima” korisnika će se smatrati putnici u istom redu te putnici u tri reda ispred ili iza korisnika.


Virus je krenuo iz Wuhana u prosincu prošle godine i do sada je usmrtio više od tisuću, a zarazio više od četrdeset i dvije tisuće ljudi globalno. Iako, većina slučajeva je u kineskoj provinciji Hubei.


Ovo nije prvi slučaj da Kina koristi svoje značajne resurse nadgledanja i napredne tehnologije da bi zadržala virus. Iznad gradova su primijećeni i dronovi koji građanima izdaju medicinske zapovjedi. insider prenosi da je na jednoj videosnimci zabilježen dron koji starijoj ženi govori: “Ne biste smjeli hodati okolo bez maske”.


Reuters je objavio da kompanija Megvii, specijalizirana za prepoznavanje lica, radi na testiranju “sistema mjerenja temperature umjetnom inteligencijom” u Pekingu koji će “termalnim kamerama otkrivati tjelesnu temperaturu i podatke konfiguracije lica za identifikaciju pojedinaca”.