Pokažite kandže

Zabrana odstranjivanja mačjih kandži: “To je sakaćenje. Ako brinete oko namještaja, ne bi ni trebali imati mačku”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

„Mačke New Yorka: Pokažite mi svoje kandže“ kaže zastupnica Linda Rosenthal, koja je godinama pokušavala progurati zakon, unatoč protivljenju najvećeg državnog društva veterinara. Postupak je nazvala „barbarskim i nehumanim“. 



ALBANY— New York postaje prva američka država koja brani odstranjivanje kandži mačkama. Prijedlog je odobren na zahtjev vlasnika mačaka, glasnogovornika za dobrobit životinja i mnogih veterinara koji proceduru opisuju kao „okrutnu“ i „nepotrebnu“, prenosi AP.


Zabrana će veterinarima donijeti tisuću dolara kazne ako budu izvršili operaciju, a ista se trenutno nalazi na stolu guvernera i demokrata Andrewa Cuoma čiji glasnogovornici kažu da će istu prvo pregledati, prije potpisivanja.


„Mačke New Yorka: Pokažite mi svoje kandže“ kaže Linda Rosenthal, koja je godinama pokušavala progurati zakon, unatoč protivljenju najvećeg državnog društva veterinara. Postupak je nazvala „barbarskim i nehumanim“.


AP prenosi da je uklanjanje kandži mačkama ilegalno u većem djelu Europe i nekoliko kanadskih provincija, te u Los Angelesu, San Franciscu i Denveru. Niti jedna američka savezna država nije glasala za zabranu operacije, koja uključuje amputaciju mačjih „prstiju“ sve do zaglavaka. 




Za razliku od ljudskih noktiju, mačke imaju kandže koje su pričvršćene za kost. Uklanjanje istih znači da veterinar mora rezati živce da bi uklonio posljednji dio kosti u mačjoj šapi.


Pobornici zakona procjenjuju da je najmanje četvrtina kućnih mačaka u Americi prošla ovu proceduru.


Medicinsko društvo veterinara New Yorka se protivi ideji, zastupajući mišljenje da bi se procedura trebala dozvoliti kao posljednje rješenje za mačke koje ne žele prestati grebati namještaj i ljude, ali i kada vlasnik ima oslabljen imunološki sustav, koji ga stavlja pod veći rizik od infekcije u slučaju ogrebotine.


„Medicinska odluka bi se trebala ostaviti treniranim i licenciranim profesionalcima“, stoji u njihovoj izjavi.


Glede ove zabrane, veterinari bi i dalje mogli obavljati zahvat zbog medicinskih razloga, ako se primjerice radi o ozlijedi ili infekciji.


Veterinarka Michelle Brownstein je prestala obavljati ovaj zahvat prije petnaest godina. Kaže da je tada postala uvjerena da procedura mačke ostavlja s doživotnim posljedicama. Neke mačke bez kandži imaju bihevioralne probleme, dok se druge muče s kroničnim bolovima na amputiranim dijelovima.


„Krajnji rezultat je barbarska procedura koja za posljedicu ima sakaćenje životinje. Iskreno, ako se brinete oko namještaja, onda ne bi trebali niti imati mačku“. Brownstein kaže da bi se vlasnicima trebala objasniti rutinska njega kandži. Postavljanje mjesta za češanje ili malene plastične kapice koje se mogu staviti preko kandži.

Zakon je u Senatu, gornjem domu Parlamenta, prošao s 50 glasova podrške naspram 12 opozicijskih, a u Skupštini s 92 naprama 27. Neki zastupnici su protiv ideje s objašnjenjem da su zabrinuti oko toga hoće li zabrana dovesti do sve više davanja mačaka na posvajanje ili čak na eutanaziju od strane vlasnika.


„Ne mislim da bi se vlada trebala petljati. Mislim da bi ovo trebali ostaviti veterinarima i vlasnicima“, kaže zastupnik Robert Antonacci, a prenosi AP.