Zločin u Meksiku

ZASTRAŠUJUĆE: Ubijeno devet članova mormonske obitelji. žrtve uglavnom djeca

Hina

REUTERS

REUTERS



Naoružani napadači ubili su u ponedjeljak devet članova američke mormonske obitelji, za koje se vjeruje da su uglavnom djeca, u zadnjem masakru koji je šokirao Meksiko.


Žrtve su pripadale obitelji LaBaron iz odcijepljene mormonske zajednice koja se naselila u brdima i ravnicama sjevernog Meksika prije više desetljeća.


Dvoje rođaka Alex i Julian LeBaron rekli su za Reuters da je ubijeno devetero ljudi, a vladini izvori potvrdili su da je ubijeno pet.




Uzrok ubojstva još se ne zna. Ubojstvo se dogodilo u ponedjeljak na neasfaltiranom putu između država Chihuahue i Sonore, koje obje graniče sa SAD-om.


Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama vide se nagorjeli ostaci kamiona punog rupa od metaka u kojemu su se vozile žrtve kad se napad dogodio.


»Ovo je za zabilježiti«, rekao je muški glas s američkim naglaskom, gušeći se od tuge. »Nita i četvero moje unučadi spaljeni su i ustrijeljeni«, dodaje glas.


Proteklih tjedana Meksiko je pogođen valom napada, šokantnih i za zemlju naviknutu na desetljeća nasilja narkobandi.


Najupečatljivi je bio napad u vojnom stilu koji je izveo mafijaški kartel kako bi prisilio vladu da oslobodi vođu kartela Sinaloa u listopadu.


Vlasti država Chihuahue i Sonore objavile su zajedničko priopćenje u kojemu kažu da je počela istraga.


REUTERS


REUTERS



U priopćenju se napominje da su poslane i federalne i lokalne snage sigurnosti na područje pored granice između dviju meksičkih država, no ne iznose se detalji.


Julian LeBaron opisao je ta ubojstva kao »masakr«. Rekao je da su neki članovi obitelji živi zapaljeni.


U tekstualnoj poruci navodi da su drugi ranjeni članovi obitelji prevezeni u Phoenix u bolnicu.


On je rekao da su ubijena četvorica dječaka, dvije djevojčice i tri žene.


»Ne znamo zašto, osim da su primili neizravne prijetnje. Ne znamo tko je to napravio«, rekao je.


Nekoliko djece koja su pobjegla nakon napada bila su izgubljena satima prije nego su pronađena, dodao je Julian LeBaron.


»Ubijena mi je rođakinja, bila je sa svojom djecom u kamionu«, rekao je Alex LeBaron. Rekao je da misli da je u kamionu ubijeno devet članova obitelji.


U napadu 2010. ubijeno je dvoje članova mormonske zajednice iz Chihuahue, uključujući člana obitelji LeBaron, a napad je bila očita osveta nakon što su sigurnosne snage slijedile članove mafijaških bandi.


Prije toga članovi mormonskih zajednica često su bili žrtve otmica.


Mormoni njemačkog podrijetla doselili su se u sjeverni Meksiko 1920-ih iz SAD-a, pošto su se odcijepili od glavne struje mormonske crkve kad je ona zabranila poligamijske brakove.