Zaoštravanje odnosa

Vulinovo ministarstvo opet o zabrani na granici: ‘Umjesto da laže, Hrvatska duguje ispriku i kajanje’

P. N.

Pitaju i zašto nije prihvaćena ponuda srpskih kadeta da uniforme ostave u Srbiji, ako je već to bio problem. "Umjesto da laže i po običaju za sve krivi Srbe, Hrvatska duguje ispriku i kajanje. Gdje piše da su za dolazak u Jasenovac potrebni pismena dozvola ili zahtjev", navode



Ministarstvo obrane Srbije danas se oglasilo novim priopćenjem oko jučerašnjeg slučaja zabrane ulaska u Hrvatsku delegaciji srbijanske vojske, koji je dodatno zaoštrio odnose dviju država.


Izjave hrvatskih dužnosnika na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, Vulinovo ministarstvo ocjenjuje kao loš pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane. 


– U kojoj se to demokraciji zabranjuje prisutnost na komemoracijskom skupu. To nije vojna vježba ili inspekcija vojnih postrojbi da se najavljuje. No mi smo i to učinili. Organizator komemoracije, episkop Jovan je posredstvom eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića obavijestio policijsku postaju Novska upravo o dolasku naše delegacije. Obavještena je i granična policija Srbije koja je trebala s hrvatskim tijelima ubrzati granične procedure. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Hrvatske znali da kombi s civilnim registarskim oznakama i civilima prevozi vojnike na hodočašće? Ako im nije prijavljeno da dolazimo, zašto su otvarali prtljagu putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im putovnice – navodi se priopćenju Ministarstva obrane, prenosi Blic. 




Pitaju i zašto nije prihvaćena ponuda srpskih kadeta da uniforme ostave u Srbiji, ako je već to bio problem. 


– Umjesto da laže i po običaju za sve krivi Srbe, Hrvatska duguje ispriku i kajanje. Gdje piše da su za dolazak u Jasenovac potrebni pismena dozvola ili zahtjev, navode.