Teška štednja

UN je u takvom financijskom stanju da su ugašene pokretne stepenice na ulazu u zgradu

Hina

REUTERS

REUTERS



Prilaz pokretnim stepenicama u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku ograđen je žutom trakom na kojoj piše da nisu u funkciji.


Prizor možda ne izgleda važno, ali simbolizira ozbiljnost novčane krize s kojom se UN suočava zbog kašnjenja godišnjih uplata na desetke zemalja članica.


To je samo jedna od mjera štednje koju je svjetska organizacija uvela zbog »najveće novčane krize s kojom su se Ujedinjeni narodi suočili u gotovo deset godina«, kako je to opisao glavni tajnik Antonio Guterres u listopadu.




UN je prestao zapošljavati, srezao je službena putovanja i otkazao sastanke koji bi zahtijevali plaćanje prekovremenih sati. Ograničavaju se i troškovi grijanja i klimatizacije prostora.


Razlog? Samo su 134 od 193 zemlje članica dosad platile svoj doprinos za ovu godinu. UN je ‘kratak’ za 1,2 milijarde dolara.


Najveći su dužnici Sjedinjene Države, Brazil, Argentina, Iran i Izrael.


To nije prvi puta da se UN, organizacija koja ne može uzimati kredite, suočava s nedostatkom novca na kraju godine.


SAD, najveći platiša UN-a, obično plaća u studenome. Za ovu i prethodne godine Amerikanci duguju najmanje 100 milijuna dolara.


Odgovarajući na vijest o UN-ovim financijskim nevoljama, američki predsjednik Donald Trump je u tvitu napisao: »Neka plate sve zemlje članice, ne samo Sjedinjene Države!«.


Nedostatku novca doprinosi činjenica da i druge zemlje sve češće odgađaju svoje uplate.


Stručnjak za UN Richard Gowan iz Krizne skupine kaže da to nije razlog za strah za budućnost Ujedinjenih naroda.


»Čak i SAD će na kraju ispuniti većinu svojih financijskih obveza ove godine«, rekao je i dodao da se UN više suočava s problemom likvidnosti nego s punom financijskom krizom.Smicalica novinarima

UN-ove mjere štednje mogu izgledati skromno s obzirom na tisuće zaposlenika i globalnu mrežu ureda.


Glasnogovornik te organizacije novinarima je rekao da isključivanjem pokretnih stepenica štedi 14.000 dolara godišnje, odnosno 38 dolara dnevno.


Taj je korak se čini usmjeren prije svega na novinare čiji su uredi na nižim katovima te se obično koriste pokretnim stepenicama. Sada moraju koristiti stubišta ili pretrpana dizala do svojih katova.


Neki novinari sumnjaju da im UN ciljano otežava život kako bi što više izvještavali o neplaćanju članica, a smicalica, izgleda, funkcionira.


PItanja o »slučaju pokretne stepenice« svakodnevno se postavljaju na podnevnim konferencijama za medije na kojima se obično govori o krizama u Iraku, Jemenu ili Sudanu.Na pitanje zašto je onemogućeno da se makar hoda nepokretnim pokretnim stepenicama glasnogovornik Stephane Dujarric upozorio je, jedva prikrivajući smiješak, da su stepenice visoke, a njihovi »vrlo oštri metalni« rubovi opasni.

Drugi je novinar rekao kako su za održavanje travnjaka u Ženevi iskorištene ovce te upitao razmatra li UN isto napraviti u New Yorku.


»Možemo razgovarati s našim prijateljima u novozelandskoj misiji da vidimo mogu li što ponuditi«, našalio se Dujarric.


No travnjaci ostaju bez ovaca, a pokretne stepenice su nepokretne. UN-ova financijska kriza još nije gotova.