Posljedice klimatskih promjena

UN: U zemljama južne Afrike sve manje hrane, glad prijeti 45 milijuna ljudi

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Već petu godinu čitav južni vrh afričkog kontinenta trpi sušu koju pogoršava klimatska pojava poznata kao El Nino, što loše utječe na urod poljoprivrednih kultura u šesnaest zemalja u tom dijelu svijeta, koje su uglavnom veoma siromašne



JOHANNESBURG – Zbog suše, poplava i gospodarske krize u nekim zemljama glad prijeti 45 milijuna ljudi, što je rekordan broj, upozoravaju u četvrtak Ujedinjeni narodi.


»Kriza gladi poprima neviđene razmjere i naša zapažanja s terena pokazuju da će se pogoršati«, upozorava u priopćenju regionalna čelnica Svjetskog programa za hranu (WFP) Lola Castro.


Već petu godinu čitav južni vrh afričkog kontinenta trpi sušu koju pogoršava klimatska pojava poznata kao El Nino, što loše utječe na urod poljoprivrednih kultura u šesnaest zemalja u tom dijelu svijeta, koje su uglavnom veoma siromašne.




Porast temperatura u svijetu uzrokuje također na tom području sve razornije oluje i ciklone.


Mnoge obitelji diljem svijeta ostaju na životu samo zahvaljujući humanitarnoj pomoći.


Ove godine WFP planira dopremiti pomoć 8,3 milijuna ljudi koji žive u prilikama prehrambene nesigurnosti u Zimbabveu, Zambiji, Mozambiku, na Madagaskaru, u Namibiji, Lesotu, Esvatiniju i Malaviju.


Najviše zabrinjava stanje u Zimbabveu, gdje po ocjeni WFP-a, glad prijeti gotovo 8 milijuna ljudi, ili polovini stanovnika.


»Zimbabve je među četirima zemljama svijeta gdje je prehrambena nesigurnost najveća«, rekla je krajem studenog posebna UN-ova izvjestiteljica za pravo na hranu Hilal Elver, u prigodi posjeta toj zemlji.


UN-ova agencija za hranu u četvrtak je ponovo uputila svesrdan poziv međunarodnoj zajednici i donatorima u kojemu upozorava da trenutačno ima tek 205 od 489 milijuna dolara potrebnih za financiranje projekata žurne dopreme humanitarne pomoći.


»Ne dobijemo li potrebna sredstva, nemamo druge mogućnosti nego manje pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna, dajući im manje«, zaključila je Castro.