Nepogoda

U monsunskim kišama u Indiji najmanje 113 poginulih

Hina

Reuters

Reuters



U jakim kišama u indijskim saveznim državama Uttar Pradeshu i Biharu poginulo je najmanje 113 osoba u posljednja tri dana, poplavljeni su bolnički odjeli, a vlasti su bile primorane evakuirati i zatvorenike.


Indijska monsunska sezona počela je u lipnju i obično se počinje povlačiti početkom rujna, ali su se jake kiše nastavile i izazvale poplave.


Najmanje 93 ljudi je poginulo u najnapučenijem Uttar Pradeshu od petka kada su istočna područja pogođena jakim monsunskim kišama.




Povećanje razine vode prisilile su vlasti na evakuaciju 900 zatvorenika iz zatvora u istočnoj Balliji, rekao je policajac Santosh Verma.


U susjednom Biharu, osiromašenoj poljoprivrednoj regiji pogođenoj poplavama ranije ove godine, broj mrtvih porastao je na 20 ljudi.


Patna, glavni grad Bihara i dom 2 milijuna ljudi, teško je pogođen, poplavljene su kuće, trgovine i bolnički odjeli. Neke stanovnike se spašavalo čamcima.


»Kiše su prestale, ali su poplavljena mnoga područja«, rekao je tajnik Ureda za katastrofe, Amod Sharan.


Meteorolozi su upozorili ovaj mjesec da će ovosezonske monsunske kiše po prvi put u posljednjih šest godina biti iznadprosječne.