Britanska politika

U SLIJEPOJ ULICI Do izlaska iz Europske unije ostalo još dva mjeseca: Kaotični Brexit sve izvjesniji

Denis Romac

Reuters

Reuters

Zastupnici su jučer počeli raspravu, koja bi trebala završiti glasanjem o amandmanima kojima se pokušava izbjeći Brexit bez sporazuma i to odgodom ili otvaranjem novih pregovora s EU



Iako je do izlaska Velike Britanije iz Europske unije manje od dva mjeseca, britanska politika još nije pronašla izlaz iz slijepe ulice u koju je odvela Britaniju pokušavajući implementirati rezultate referenduma na kojem su se Britanci prije dvije i pol godine odlučili za izlazak iz EU-a. Nakon što je britanski parlament prije dva tjedna golemom većinom odbio plan premijerke Therese May o razdruživanju s Unijom, zastupnici su jučer započeli cjelodnevnu raspravu o Brexitu, koja bi trebala biti okončana glasanjem o sljedećim koracima, kao i o amandmanima kojima se pokušava izbjeći Brexit bez sporazuma, i to odgodom Brexita ili otvaranjem novih pregovora s EU.


Pitanje granice


Na europskoj strani istodobno odbijaju svaku najavu otvaranja odavno zaključenih pregovora, upozoravajući kako je kaotični Brexit bez sporazuma svakim danom sve izvjesniji.



Britanska vlada najavljuje da će u slučaju nekontroliranog Brexita sloboda kretanja odmah biti okončana. To znači da će državljani EU-a i Europskog gospodarskog prostora moći u Britaniju ući kao i dosad, no oni koji budu htjeli ostati dulje od tri mjeseca morat će se prijaviti, a oni koji budu htjeli ostati dulje od tri godine morat će podnijeti zahtjev u budućem britanskom imigracijskom sustavu, koji bi trebao profunkcionirati od 2021. godine, a temeljit će se na vrednovanju vještina migranata.





Zamjenica glavnog pregovarača EU za Brexit Sabine Weyand odlazak Britanije bez dogovora vidi kao »realnu opasnost«, s obzirom na to da se u Londonu ne mogu odlučiti što bi zapravo htjeli. I pritom je optužila premijerku May da je tijekom 18-mjesečnih pregovora od vlastitih ministara i zastupnika u parlamentu skrivala činjenice o pregovorima, zbog čega su brojni zastupnici bili zatečeni sadržajem sporazuma, zbog čega su ga i odbacili. I Weyand poručuje Londonu da su pregovori o sporazumu o britanskom odlasku okončani i da neće biti novog otvaranja sporazuma i njegovih korekcija, kojima se nada May.


Britanska premijerka sve nade polaže upravo u korekciju sporazuma, pozivajući zastupnike svoje konzervativne stranke da podrže amandman kojim poziva na »alternativna rješenja« kada je riječ o ključnom problemu za britansku stranu, tzv. backstop-u, zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći povratak tvrde granice na irskom otoku, iako malo tko vjeruje da će to biti dovoljno da konzervativni zastupnici koji su u tolikom broju odbili sporazum promijene mišljenje o sporazumu. Špekulira se da se May priprema na još jednu europsku turneju kako bi dobila potporu za ublažavanje već dogovorenog modela u vezi s backstopom, iako se tome najviše opire Irska, a jasno je da EU ne može i neće svoju članicu ostaviti na cjedilu.


Riječ je o amandmanu konzervativca Grahama Bradyja, koji predlaže potpuno odustajanje od backstop-a i poziva na alternativna rješenja, što i jest glavni problem tog amandmana, jer se njime ne precizira o kakvim je alternativnim rješenjima zapravo riječ.


Produljenje roka


Radi jasnoće valja još jednom ponoviti kako zaštitni mehanizam, odnosno backstop, predviđa poštivanje nekih pravila jedinstvenog tržišta u Sjevernoj Irskoj, kao i ostanak cijelog Ujedinjenog Kraljevstva u carinskoj uniji, i to u slučaju da Bruxelles i London u sljedeće dvije godine ne postignu trgovinski sporazum, jer se tako sprečava povratak tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.



Svakim danom stižu nova katastrofična upozorenja o posljedicama Brexita. Jučer su stručnjaci u znanstvenoj reviji BJM upozorili da će u Britaniji, koja je ovisna o uvozu voća i povrća, zbog poskupljenja voća i povrća u sljedećim desetljećima, od bolesti umirati na tisuće ljudi više. Konkretno, stručnjaci u slučaju Brexita bez dogovora predviđaju 12.400 dodatnih smrti zbog kardiovaskularnih bolesti između 2021. i 2030. godine, dok će se u slučaju sporazumnog Brexita taj broj prepoloviti.



Takav mehanizam za britanske parlamentarce potpuno je neprihvatljiv, tako da se sada, nakon neuspjeha plana A i plana B, razmišlja i o planu C, kojim se predlažu korekcije odredbi o backstop-u, poput produljenja roka za postizanje sporazuma na tri godine, što bi trebalo biti dovoljno vremena za dogovor Londona i EU. Euroskeptični konzervativci na čelu s Jacobom Rees-Moggom zahtijevaju od vlade premijerke May ponovno otvaranje sporazuma i potpuno uklanjanje irskog zaštitnog mehanizma, što EU nikad neće prihvatiti.


I da kaos bude potpun, na drugoj su strani laburisti koji primarno zahtijevaju da se izbjegne Brexit bez sporazuma, ako treba i uz odgodu Brexita, ako do kraja veljače parlament ne prihvati sporazumni izlazak. Tako stoji u amandmanu laburističke zastupnice Yvette Cooper, u kojem je i odredba prema kojoj parlament mjesec dana prije Brexita, koji je predviđen 29. ožujka, od vlade može preuzeti efektivnu kontrolu nad Brexitom, što će premijerka May po svaku cijenu pokušati izbjeći. Međutim, amandman zastupnice Cooper jučer je podržala i laburistička stranka, što je znatno povećalo mogućnost da premijerka May doživi još jedan parlamentarni poraz.