Stoje u redovima

U Kataloniji stotine ljudi žele preuzeti odgovornost za referendum iz 2017.

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MADRID Stotine osoba u ponedjeljak stoje u redovima ispred sudova u Kataloniji kako bi se dobrovoljno prijavile “za krivnju“ zbog organiziranja i sudjelovanja u referendumu o nezavisnosti 2017. godine, što je dio nove prosvjedne kampanje kojom zagovornici nezavisnosti nastoje izazvati kolaps sudova u toj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske.


Civilna organizacija Omnium Cultural, čiji je lider Jordi Cuixart osuđen na 9 godina zatvora, pozvala je prosvjednike da se krenu prijavljivati „za krivnju“. Ispred sudova im dijeli formulare. Građani s popunjenim formularima stoje mirno u redovima kako bi ih predali u najvećim gradovima Barceloni, Lleridi, Gironi i Tarrogoni.


„Ako je prosvjedovati, izražavati se i glasovati kazneno djelo, onda smo svi mi krivi“, izvijestio je Omnium Cultural. „Ovo je potez solidarnosti i dostojanstva“, dodao je.




Organizacija je u petak na svojoj internetskoj stranici postavila formulare, a dosad ih je skinulo oko 10.000 osoba.


Visoki sud pravde u Kataloniji ograničio je primanje prijava „za krivnju“ na 25 dnevno, kako se sudovi ne bi našli blokirani velikim brojem prijava koje moraju obraditi i slučajeva koje moraju provesti. U Barceloni se zbog toga prijave primaju samo od 7.30 sati do 8.45 sati ujutro.


„Redovi su nepregledni“, rekao je Marcel Mauri, potpredsjednik Omnim Culturala, u izjavi medijima ispred jednog od sudova. „Građani konstantno dolaze kako bi se prijavili krivima“, dodao je.


Snimke pokazuju redove u kojima su osobe različite životne dobi.


Vrhovni sud u Madridu izrekao je prije dva tjedna osuđujuće presude za dvanastero katalonskih dužnosnika koji su 2017. godine organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, a zatim proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti. Ustavni sud je bio zabranio referendum. Devetero dužnosnika osuđeno je na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.


Nakon izricanja presude uslijedili su ulični prosvjedi zagovornika nezavisnosti koji traže oslobođenje osuđenih čelnika. Tijekom prosvjeda je došlo do sukoba prosvjednika i policije prilikom čega je ozlijeđeno oko 650 osoba. U subotu je u Barceloni održano masovno okupljanje zagovornika nezavisnosti, a u nedjelju pobornika cjelovite Španjolske.


Na zabranjenom referendumu o nezavisnosti 2017. glasovalo je 2,2 milijuna stanovnika.