Deforestacija

U Brazilu se i dalje krče prašume: Bolsonaro obnavlja rudarstvo u zaštićenim područjima

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Iako se neki od gubitaka u 2018. mogu pripisati vatri, većina je posljedica sječe šuma u Amazoni, što dovodi u opasnost rezultate smanjenja krčenja šuma, koje je zemlja postigla početkom 2000-ih", napisali su istraživači na web stranici grupe.



BRAZILIJA – Brazil je i prošle godine bio vodeći u svijetu po uništavanju kišnih šuma, iako je krčenje šuma u najvećoj južnoameričkoj zemlji palo za 37 posto u usporedbi s 2017., objavila je neovisna mreža za praćenje stanja svjetskih šuma.


Brazil je lani izgubio 13.471 četvorni kilometar primarne prašume, pokazuju podaci Global Forest Watcha objavljeni u četvrtak. To je ipak značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, kada su šumski požari velikih razmjera izazvali veće gubitke.


Gubici primarnih ili starih šuma, koje su ključne za očuvanje bioraznolikosti, pali su nakon dvije godine velikih požara, ali i dalje ostaju iznad razine gubitaka zabilježenih ranije u ovom desetljeću, upozorava Global Forest Watch.




“Iako se neki od gubitaka u 2018. mogu pripisati vatri, većina je posljedica sječe šuma u Amazoni, što dovodi u opasnost rezultate smanjenja krčenja šuma, koje je zemlja postigla početkom 2000-ih”, napisali su istraživači na web stranici grupe.


Na području Brazila je oko 60 posto amazonske prašume, najveće tropske prašume na svijetu koja usisava ogromne količine ugljičnog dioksida i smatra se vitalnom u zaštiti od globalnog zatopljenja.


Brazil je prošle godine izvijestio da je krčenje šuma dostiglo najvišu točku u desetljeću, te se povećalo za 13,7 posto, na 7900 četvornih kilometara.


Aktivisti i nevladine organizacije strahuju da bi krčenje šuma moglo porasti nakon što je na čelo Brazila došao Jair Bolsonaro, koji je najavio da će okončati “industriju novčanih kazni” koja je jedan od primarnih alata za provedbu zaštite okoliša u Brazilu.


Bolsonaro je također pozvao na obnovu rudarstva u zaštićenim autohtonim područjima i velikim rezervatima u Amazoni kako bi potaknuo gospodarski razvoj.