Novo rađanje Islamske države

Turci i dalje granatiraju sjever Sirije. U potpunom kaosu iz logora pobjeglo 800 zarobljenih militanata IS-a

Hina

Reuters

Reuters

Gotovo 800 stranaca povezanih s IS-om pobjeglo je iz logora Ain Isa, u blizini sjevernog grada Rake. Iskoristili su granatiranje turskih plaćenika kao priliku za bijeg. To je direktna potpora novom rađanju IS-a«, priopćila je kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji



Više stotina pripadnika obitelji militanata Islamske države (IS) pobjeglo je u nedjelju iz logora na sjeveru Sirije gdje se vode borbe između kurdskih boraca i sirijskih pobunjenika koje podržava Turska, potvrdili su kurdski dužnosnici i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Gotovo 800 stranaca povezanih s IS-om pobjeglo je iz logora Ain Isa, u blizini sjevernog grada Rake. Iskoristili su granatiranje turskih plaćenika kao priliku za bijeg. To je direktna potpora novom rađanju IS-a«, priopćila je kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji.


Turska je u srijedu pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu na snage sirijskih Kurda koje su u tom području porazile džihadiste IS-a, no Ankara turske milicije optužuje za povezanost s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.




Stotine obitelji boraca IS-a bile su zatočene u logoru Ain Isa koji su kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) podigle 2016.


Turska ofenziva na sirijskom teritoriju izazvala je bojazan mogućeg regrupiranja džihadista i ponovnog jačanja Islamske države.


Sirijski Kurdi bili su ključni čimbenik u porazu IS-a, a arapske zemlje i Zapad osuđuju ratne igre Ankare.