TKO ŽELI UBITI BORISA? Atlantsko vijeće: Rusija na društvenim mrežama širi lažne informacije

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

U tome su korišteni deseci profila na kojima je objavljivan sadržaj na najmanje šest jezika na platformama kao što su Facebook i Twitter, kao i razni blogovi i forumi.



LONDON – Španjolske vlasti razotkrile su u kolovozu 2018. plan protivnika brexita da ubiju vodećeg zagovornika izlaska iz EU-a, a sada favorita za novog britanskog premijera Borisa Johnsona. Zaista?


Tu priču i druge poput nje kreirala je mreža profila na društvenim medijima upravljana iz Rusije koja je pokušala proširiti lažne vijesti na 30 internetskih platformi, pokazalo je istraživanje Atlantskog vijeća, odnosno njegova Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja (DFR).


U tome su korišteni deseci profila na kojima je objavljivan sadržaj na najmanje šest jezika na platformama kao što su Facebook i Twitter, kao i razni blogovi i forumi.




Cilj je bio “podijeliti, diskreditirati i zbuniti” zapadne zemlje podmetanjem neistinitih informacija o temama koje su se kretale u rasponu od navodnog britanskog miješanja u američke kongresne izbore 2018. do sudjelovanja irskih paramilicija u trovanju bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj prošle godine.


Mreža je otkrivena praćenjem veza do skupine od 16 profila koje je Facebook zatvorio u svibnju tvrdeći da su bili “dio male mreže koja potječe iz Rusije”.


Kremlj nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentarom.


Rusija odbacuje sve optužbe Zapada da potiče širenje lažnih vijesti na internetu kako bi utjecala na politiku i javno mnijenje.


Ben Nimmo iz DFR-a rekao je da profili nisu imali puno pratitelja, vjerojatno kako ne bi bili uhvaćeni, ali je operacija bila odvažna i sofisticirana.


“Ta operacija pokušala je izazvati podjele između zapadnih zemalja”, rekao je. “Sve je krivotvorila, od dokumenata na kojima je temeljila priče, do profila koji su ih širili.”


Navodni plan da se ubije Borisa Johnsona počeo je 8. kolovoza prošle godine kada je na lažnom profilu na Facebooku objavljeno pismo koje je navodno poslao španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borell kolegi zastupniku.


Pismo, napisano neformalnim španjolskim i u kojem je i samo Borrellovo ime bilo pogrešno napisano, navodi da je ministar doznao za “mogući napad na Borisa Johnsona u izvedbi radikalnih protivnika brexita koji žele spriječiti da postane premijerom” i da će upozoriti britanske vlasti.


Borrellov glasnogovornik rekao je da je taj dokument lažan.


Johnson nije imao komentara.