Spriječiti nuklearni sukob

Svjetske sile pozivaju na suzdržanost: Indija i Pakistan moraju stati ili će sve otići dođavola

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Povijest nam govori da su ratovi puni pogrešnih procjena. Moje je pitanje, dajući oružje koje imamo, možemo li si mi dopustiti pogrešne procjene", rekao je Khan za vrijeme kratkog televizijskog obraćanja naciji u srijedu. "Moramo sjesti i pregovarati", kazao je.



HANOI – SAD, Kina i druge svjetske sile u četvrtak su Indiju i Pakistan pozvale na suzdržanost nakon što su napetosti između tih dviju zemalja eskalirale.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da se nada da će se sukob između Indije i Pakistana završiti nakon što su se dvije nuklearne sile sukobile duž granice u spornoj regiji Kašmiru.


Govoreći na konferenciji u Vijetnamu nakon drugog susreta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, Trump je rekao da ima neke “relativno pristojne” vijesti iz Indije i Pakistana što međutim nije dalje objašnjavao.




Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je na pregovore.


“Povijest nam govori da su ratovi puni pogrešnih procjena. Moje je pitanje, dajući oružje koje imamo, možemo li si mi dopustiti pogrešne procjene”, rekao je Khan za vrijeme kratkog televizijskog obraćanja naciji u srijedu. “Moramo sjesti i pregovarati”, kazao je.


Pakistanski ministar Šah Mehmud Kureši razgovarao je sa svojim kineskim kolegom u srijedu navečer. On je “hitno” nazvao kineskog ministra Wanga Yia i pozvao ga da preuzme “konstruktivnu ulogu” u ublažavanju napetosti, objavilo je kinesko ministarstvo u četvrtak.


Wang je rekao da je zabrinut zbog indijsko-pakistanskih tenzija i rekao da se nada da će se dvije susjedne zemlje suzdržati i spriječiti da se stvari pogoršaju.


Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine.


“Obje su zemlje naredile zračne napade tijekom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.


Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.


Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, no rizik od sukoba je dramatično porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak, na, kako tvrdi New Delhi, “islamističku bazu za obuku”.