Greta Thunberg

Švedska tinejdžerica na prosvjedima u Londonu: ‘Nećemo se prestati boriti za ovaj planet’

Hina

Reuters

Reuters

Thundberg je inspirirala međunarodni pokret učenika protiv globalnog zatopljenja nakon što je u kolovozu ispred parlamenta u Stockholmu prosvjedovala s natpisom »Školski štrajk za klimu«



Švedska tinejdžerka i ekološka aktivistica Greta Thunberg u nedjelju je pozvala stotine prosvjednika u Londonu da ne odustaju od svoje kampanje spašavanja planeta, dok je broj uhićenih na prosvjedima porastao iznad 830.


Pokret Extinction Rebellion prosvjeduje kod znamenitosti poput Oxford Circusa i Waterloo Bridgea u kampanji nenasilnog građanskog neposluha kojim se želi zaustaviti globalnu klimatsku krizu.


Policija je u nedjelju priopćila kako je broj uhićenih prosvjednika porastao na 831 te kako je 40 osoba optuženo za ometanje prometa i ometanje rada policije.Thunberg, šesnaestogodišnja učenica, obratila se stotinama aktivista na Marble Archu, jednoj od brojnih znamenitosti Londona na kojima se prosvjeduje proteklih tjedan dana. Policija je nastavak prosvjeda dozvolila isključivo na toj lokaciji.

»Mi smo oni koji čine promjene. Mi iz Extinction Rebelliona i dječjeg Školskog štrajka za klimu činimo razliku«, rekla je Thunberg.




»Nećemo se nikad prestati boriti za ovaj planet, za nas, za našu budućnost i budućnost naše djece i unuka«, dodala je.


Thundberg je inspirirala međunarodni pokret učenika protiv globalnog zatopljenja nakon što je u kolovozu ispred parlamenta u Stockholmu prosvjedovala s natpisom »Školski štrajk za klimu«.


Tisuće učenika diljem svijeta slijedi Thunberg, a djevojčica se u utorak obratila europskim liderima u Strasbourgu, nakon čega se u srijedu susrela s papom Franjom u Vatikanu.


Policija u Londonu kazala je kako su uklonili prosvjednike sa cesta oko Oxford Circusa, Piccadilly Circusa i Parliament Squarea te kako namjeravaju ponovno otvoriti most Waterloo.


Cressida Dick, načelnica londonske policije, rekla je u subotu kako su prosvjedi izazvali velika »remećenja«. Kazala je kako oko 1500 policajaca raščišćava ceste od prosvjednika.


U Velikoj Britaniji Extinction Rebellion ima tri zahtjeva: proglašenje »izvanrednog ekološkog i klimatskog stanja«, izradu akcijskog plana kako bi se »na ništicu« svele emisije stakleničkih plinova do 2025. i osnutak »građanske skupštine« koja će odlučivati o klimatskoj pravdi.