Ne kaje se

Svećenik suspendiran nakon što je ozlijedio dijete pri krštenju: “Vrištao je i plakao”

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

"Učinio je sve da povrijedi dijete. Vidio je da je velik, da nije moguće zaroniti ga u tako malu krstionicu. Mogao mu je proliti vodu po glavi, ali ipak je odlučio to učiniti na svoj način. Mali je plakao i vrištao"



Svećenik iz Rusije je suspendiran na godinu dana nakon što je objavljen video o tome kako krsti dijete na način koji je opisan kao “sadistički” i “nasilan”.


Uznemirujuća snimka prikazuju kako ruski pravoslavni svećenik Fotiy Necheporenko silom i više puta potapa golog jednogodišnjeg dječaka u krstionicu, dok dijete i njegova majka vrište od užasa.


Uplašeno dijete je od mučenja dobilo ogrebotine i modrice po vratu i ramenima.




Njegova prestravljena majka, 24-godišnja Anastasija Aleksejeva, pokušala je intervenirati, ali 55-godišnji svećenik ju je odgurnuo, a njezina marama gotovo je zapalila svijeću.


“Beba ima ogrebotine na ramenu i vratu. On se sada boji svega. U panici je i histeriji”, kazala je majka.


“Učinio je sve da povrijedi dijete. Vidio je da je velik, da nije moguće zaroniti ga u tako malu krstionicu. Mogao mu je proliti vodu po glavi, ali ipak je odlučio to učiniti na svoj način. Mali je plakao i vrištao. Bojala sam se, potrčala sam do njega, pokušala sam oduzeti dijete. Skoro sam se zapalila jer je moj šal dotakao svijeće oko krstionice”, govori Anastazija.


Novinska agencija Fontanka izvijestila je kako svečanost sakramenta, koja je koštala 3.500 rubalja (45 funti), nalikovala sadizmu, a dijete je dobilo ogrebotine i modrice.


Crkveni izvor rekao je da je “nasilno” blagi opis. Prije nego što je suspendiran, svećenik se snažno branio, piše LAD Bible.


“Pa što se zapravo dogodilo? Ništa, i nisam ja kriv za to. Sve je to bilo zbog majčinih visokih emocija. Ona je osoba bez crkvenog iskustva. Nije bila spremna za krštenje. Prema pravilima pravoslavne crkve, dijete se mora tri puta zaroniti pod vodu. To sam učinio. Beba nije progutala vodu, nije udarala u krstionicu. Služim 26 godina i uvijek sam tako krstio djecu. Vršio sam svoju crkvenu dužnost”, kazao je svećenik.


Prije krštenja svećenik je optužio Anastaziju da ne poznaje dobro molitve i da nije dovoljno religiozna. Nakon krštenja prijavila je svećenika policiji u Gatchini kod Sankt Peterburga.


Pokrenuli su istragu s intervencijom crkvenih vlasti. Zabranili su svećeniku obavljanje službe godinu dana.


Biskup Mitrophan nada se da krštenje neće postati prepreka obitelji  da nastave dolaziti u Marienburg crkvu gdje se incident dogodio.


Video koji slijedi je mučan za gledanje: