Hells Angels

Sud zabranio ozloglašenu motociklističku bandu: “Od danas ovdje nisu dobrodošli’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Po njima su rađene uspješne televizijske serije i filmovi, Hunter Thompson je bio dio ekipe i o tome napisao knjigu, ali zbog nasilja su sada zabranjeni u Nizozemskoj. 



AMSTERDAM – Nizozemski je sud zabranio motociklističku bandu Hells Angels u državi, uz obrazloženje da imaju „prošlost bogatu nasilnim zločinima uključujući ubijanje članova rivalskih bandi, pucnjava, te prekršaja vezanih uz drogu i oružje“, javlja Reuters.


Tužiteljstvo je zahtijevalo ovakvu mjeru kao odgovor na stotinu incidenata u Nizozemskoj.


„Nasilje je često ozbiljno i uzrokuje društveni nemir koji se može smatrati kršenjem društvenog reda“, kaže okružni sud u Utrechtu.




Glasnogovornik iz ureda državnog tužiteljstva kaže da je ovo prvi slučaj u kojem je država zabranila Hells Angelse. Banda na motociklima je po vladi SAD-a proglašena međunarodnim kriminalnim sindikatom.


Povijest kluba


Kultni Hells Angelsi su osnovani kao motociklistički klub u Kaliforniji 1948. godine. Zaštitni znakovi su im nabrijani Harley-Davidsoni, kožni i traper outfit i slika prognanika. Prvi je klub osnovan u San Bernardinu od kuda su se godinama širile ostale podružnice. Prema službenim stranicama kluba, prva je ustrojena na Novom Zelandu, a prva u Europi je osnovana u Londonu 1969. godine. 


Njihovoj je ozloglašenosti doprinijela knjiga iz šezdesetih koju potpisuje legenda iz svijeta novinarstva, Hunter S. Thompson. Njegova knjiga “Hell’s Angels: A Strange and Terrible Saga” priča je o tome kako se sprijateljio s bandom, ali na kraju dobio i batina.


Thompson je u knjizi tada pisao: „Razlika između studentskih radikala i Hells Angelsa je što se studenti bune protiv prošlosti, a Angelsi se bune protiv budućnosti. Njihova jedina poveznica je zajednički prijezir prema sadašnjosti.“ 


Njihova opasna reputacija je dobila na snazi nakon što su bili zaposleni na koncertu Rolling Stonesa kao zaštitari, u Altamontu 1969. godine.


Jedan od članova je tada bio osumnjičen za ubojstvo jer je na smrt izbo posjetitelja koncerta Meredith Hunter pred pozornicom, ali na kraju je oslobođen. 


Čitav je koncert tog dana bio u znaku nasilja, a Meredith Hunter se približio pozornici s pištoljem i nožom. Član Hells Angelsa ga je napao nožem, dok su Stonesi završavali s pjesmom „Under My Thumb“.


Prema Hells Angelsima, snimljene su mnoge televizijske serije i filmovi. Najpopularnija je bila FX-ova “Sons of Anarchy” koja priča hamletovsku pripovijest oca i sina u motociklističkoj bandi.


„Zabrana je bila potrebna zbog zaštite javnosti. Dakle od danas, članovi više nisu dozvoljeni u Nizozemskoj“, kaže sud. Na sudu je spomenuta i zloglasna zakrpa „Filthy Few“ koju na jaknama smiju nositi isključivo članovi koji su počinili teške zločine, uključujući ubojstvo.