ivica Dačić

Srbijanski šef diplomacije: Nisam ja protiv Hrvata, ja sam protiv ustaša

Hina

Ivica Dačić / Foto: D. LOVROVIĆ

Ivica Dačić / Foto: D. LOVROVIĆ

Dačić je optužio Zagreb da mu je »antisrpstvo postalo osnova politike«, a nedavne prijepore počeo je upravo hrvatski premijer Andrej Plenković.



Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da on »ne napada Hrvate« već je »protiv ustaša« i poručio da Srbija neće prešutjeti da Hrvatska negira zločine iz Drugog svjetskog rata.


Srbija i Hrvatska »prije više godina dogovorile« su se da će početi dijalog o otvorenim pitanjima i rješavati ih, ali to su pitanja iz prošlosti, rekao je Dačić u intervjuu za TV Pink no sam se vratio na teme iz prošlosti ponavljajući da je Hrvatska za vrijeme Drugog svjetskog rata bila suradnica nacističke Njemačke, a Srbija nije.


Dva dana nakon potpisivanja Trojnog pakta u Beogradu taj potpis je srušen, a Hrvatska je ostala u Trojnom paktu do kraja rata, istaknuo je Dačić.»Ne napadam Hrvate, ja sam protiv ustaša«, rekao je srbijanski šef diplomacije.

Takvo što on ne dopušta ni u Srbiji pa je dao ukloniti sliku (predsjednika vlade u Beogradu 1941.) Milana Nedića iz Nemanjine ulice (u sjedištu vlade Srbije).




Nedić je bio »kolaboracionist jer ga je Hitler postavio«, kazao je Dačić u studiju provladine komercijalne televizije Pink.


Dačić je optužio Zagreb da mu je »antisrpstvo postalo osnova politike«, a nedavne prijepore počeo je upravo hrvatski premijer Andrej Plenković.


O kosovskom pitanju ponovio je da Srbija neće priznati neovisnost Kosova.


No Srbija je spremna pregovarati do kompromisnog rješenja što bi bio »velik uspjeh«, jer je Kosovo »nadomak ostvarivanja svoje neovisnosti«, rekao je.


Srbija danas opstaje »zahvaljujući tradicionalnim prijateljima«, jer je za međunarodnu zajednicu »pitanje Kosova riješeno«, smara Dačić.


»Čak i da netko kaže: nema članstva u EU«, Srbija ne može prihvati jednostrani akt (o proglašenju neovisnosti) Kosova«, rekao je Dačić.


Međutim, srbijanski šef diplomacije pita se stoji li cijela Srbija iza takvog stajališta.


»Ako se slažu s tim – da idemo tim putem, a ne sutra da kažu Vučić i Dačić vode politiku suprostavljanja EU«, rekao je Dačić.