Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Katalonski slučaj

Španjolski sud izdao uhidbeni nalog za Puigdemontom i četvoricom njegovih suradnika

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 21:44 2017-11-03T21:44:00+01:00

 Belgijsko pravosuđe objavilo je u petak da je zaprimilo europski uhidbeni nalog koji je španjolski sud nešto ranije izdao za smijenjenim katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom i da će ga proučiti

MADRID Španjolski sudac izdao je u petak uhidbeni nalog protiv smijenjenog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i četvorice njegovih suradnika koji su s njim otišli u Belgiju, objavio je Visoki sud.

Belgija će imati maksimalno tri mjeseca da odluči hoće li ih izručiti Španjolskoj.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju nakon što je španjolski premijer Mariano Rajoy smijenio katalonsku regionalnu vladu zbog katalonskog proglašenja neovisnosti.

Puigdemontu i njegovim suradnicima na teret se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnog novca za provedbu nezakonitog referenduma.

Sudac je odbio ranijih zahtjev bivšeg katalonskog čelnika da svjedoči putem videolinka iz Belgije.

Puigdemont spreman sudjelovati na izborima u Kataloniji

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je ranije u petak da je spreman sudjelovati na prijevremenim izborima u Kataloniji idući mjesec.

Puigdemont je u četvrtak ignorirao sudski nalog da se vrati u Španjolsku kako bi odgovorio na optužbe za pobunu i zloporabu javnog novca zbog proglašenja neovisnosti Katalonije.

»Spreman sam biti kandidat... kampanju se može voditi bilo gdje«, rekao je za belgijsku državnu televiziju RTBF, govoreći o izborima koje je za 21. prosinca sazvao premijer Mariano Rajoy.

»Smatramo se legitimnom vladom. Mora postojati kontinuitet da se svijetu kaže što se događa u Španjolskoj... Izbori s vladom u zatvoru neće biti neutralni, neovisni i normalni.«

Kazao je također da je spreman surađivati s pravosuđem, ali belgijskim.

»Neću bježati pred pravosuđem. Izići ću pred pravosudne vlasti, ali prave pravosudne vlasti«, rekao je, dodajući da su španjolske vlasti ispolitizirane.

»Rekao sam svojem odvjetniku da kaže belgijskim pravosudnim vlastima da sam u potpunosti spreman surađivati.«

Devetero članova vlade pritvoreno u četvrtak

Devetero članova Puigdemontove vlade pritvoreno je u četvrtak u očekivanju istrage i mogućeg suđenja.

Jedan od njih, Santi Vila, pušten je u petak nakon što je platio jamčevinu od 50.000 eura. Ostalima to nije dopušteno i mogli bi ostati u pritvoru do četiri godine.

Vila je napustio katalonsku vladu prije proglašenja neovisnosti i zagovara dogovorno rješenje sa središnjom vladom iako podržava secesiju. Želi biti vodeći kandidat Puigdemontove Katalonske demokratske stranke na regionalnim izborima.

Još šestero katalonskih čelnika trebalo bi svjedočiti 9. studenoga pod istim optužbama.

Belgija potvrdila primitak uhidbenog naloga za Puigdemontom

 Belgijsko pravosuđe objavilo je u petak da je zaprimilo europski uhidbeni nalog koji je španjolski sud nešto ranije izdao za smijenjenim katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom i da će ga proučiti.

»Proučit ćemo, potom će biti predan istražnom sucu«, rekao je glasnogovornik saveznog tužiteljstva Eric Van der Sijpt.

Europski uhidbeni nalog poslat je belgijskom saveznom tužiteljstvu jer se odbjegli »vjerojatno tamo nalaze«, pojasnio je sud.

Ali sudac je istovremeno objavio i nacionalnu i međunarodnu tjeralicu koje su poslane španjolskoj civilnoj gardi i Interpolu.

Europska komisija ranije u petak objavila je da ne želi komentirati izdavanje uhidbenog naloga za smijenjenim katalonskim čelnikom, ističući da je to pravosudno pitanje u koje se ona ne može miješati.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21.prosinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.