Apsurd

Španjolac tužio bolnicu: Fotografija mu na kutijama cigareta ilustrira štetnost pušenja, a on je – nepušač

Ljerka Bratonja Martinović

Ne ležim u bolničkom krevetu zbog posljedica pušenja, nego zbog problema s leđima, kazao je Španjolac koji je za spornu fotografiju saznao od susjeda koji su kupili cigarete i prepoznali ga



Zbog fotografije što se mimo njegovog znanja našla na kutijama cigareta koje se prodaju diljem Europe, 54-godišnji Španjolac poduzeo je pravne korake protiv bolnice gdje se liječio kad je nastala sporna snimka, najvjerojatnije snimljena u operacijskoj sali. Njegov se lik, što ovaj slučaj dovodi do apsurda, našao među slikovnim zdravstvenim upozorenjima koja upozoravaju pušače na pogubne posljedice pušenja po zdravlje, iako spomenuti pacijent nije pušač, niti je njegova bolest povezana s pušenjem.


Sporna je fotografija oštećenog 54-godišnjaka u besvjesnom stanju, priključenog na aparate za disanje, po svemu sudeći snimljena za vrijeme operativnog zahvata u bolnici Santiago de Compostela u travnju 2015. godine, dok je bio na operaciji kralježnice. Uz fotografiju Španjolca u krupnom planu, objavljenu na kutijama cigareta i pakiranjima duhana koja su se našla i na hrvatskim kioscima, navodi se da »pušenje može izazvati emboliju i invaliditet«.


Slučajno otkriće 


Za spornu je fotografiju, kako je osobno posvjedočio za lokalni list »La Voz de Galicia«, nesretni Španjolac saznao od susjeda koji su kupili cigarete i prepoznali ga. Nadležne službe upravo ispituju kako se uopće moglo dogoditi da se fotografija nepušača, čije stanje nema nikakve veze s posljedicama duhanskog dima, pojavi na omotima kutija cigareta i duhana, i to bez njegova pristanka.




– Ne ležim u bolničkom krevetu zbog posljedica pušenja, nego zbog problema s leđima – izjavio je pacijent čiji identitet nije objavljen, i objasnio da su mu u bolnici tijekom tog operativnog zahvata u kičmu ugradili titansku pločicu. Ni na kraj pameti mu tada nije bilo da će se njegovo lice naći na gotovo svakom kiosku u Europi.


Ovo, međutim, nije prvi takav slučaj u Španjolskoj. Žena iz Barcelone požalila se nedavno da je na cigaretama objavljena fotografija njenog muža snimljena za vrijeme bolničkog liječenja. Naravno, bez njegovog pristanka.


Ako se utvrdi da je bolnica, ili netko od bolničkog osoblja, odgovoran za propust, morat će za to odgovarati jer se medicinska dokumentacija pacijenta, a u to ulaze i fotografije pacijenta, smatra tajnom. Kad bi se u Hrvatskoj dogodio takav slučaj, bolnica bi za odavanje zaštićene medicinske dokumentacije mogla platiti novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 kuna, a odgovorni pojedinac kaznom od 5.000 do 10.000 kuna. Prema kaznenom zakonodavstvu, za taj slučaj mogla bi se izreći i zatvorska kazna, jer se odavanje podataka iz medicinske dokumentacije može smatrati nedozvoljenom uporabom osobnih podataka, što predstavlja kazneno djelo.


Liječnička tajna 


Prema Zakonu o liječništvu, kao i Kodeksu medicinske etike i deontologije, sve što liječnik sazna o pacijentu i njegovom zdravstvenom stanju, dužan je čuvati kao liječničku tajnu, a može je otkriti samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika. Do povrede liječničke tajne najčešće dolazi usmeno ili pisano, ali se to može učiniti i objavom fotografija ili neopreznim objavljivanjem podataka o bolesniku u stručnoj literaturi, navodi odvjetnica Petra Samoborec. Pritom je, ističe, nebitno je li tajna otkrivena jednoj ili više osoba i je li otkrivanje podataka prouzročilo štetne posljedice.


– Obveza čuvanja liječničke tajne odnosi i na čuvanje tajnosti podataka iz medicinske dokumentacije, jer upravo medicinska dokumentacija sadrži najviše podataka o zdravstvenom stanju pacijenta. Kako ne postoji idealna zaštita digitalnih podataka, posebne mjere zaštite treba posvetiti medicinskoj dokumentaciji pohranjenoj na elektronskim nosačima podataka, jer su posebno podložni i izloženi zlouporabama, najčešće u obliku neovlaštenog korištenja podataka od strane drugih osoba – ističe odvjetnica Samoborec.


Ako se na fotografiji vidi o kojoj se osobi radi, a ona nije dala ovlaštenje za objavu fotografije, radi se o povredi dužnosti čuvanja liječničke tajne, tumači odvjetnica. Naravno, pod pretpostavkom da je dokazano da su sporne fotografinje došle do javnosti uz pomoć zdravstvenih radnika ili ustanove, a ne, primjerice, nekim protupravnim djelom treće osobe. Neovlašteno odavanje podataka iz medicinske dokumentacije može povlačiti prekršajnu, disciplinsku, građansku i kaznenu odgovornost. Prema Zakonu o liječništvu, za kršenje liječničke tajne pojedincu slijedi kazna do 10.000 kuna, a za kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata koji jamči pravo na povjerljivost podataka, zdravstvena ustanova snosi kaznu od 10.000 do 50.000 kuna, a odgovorna osoba kaznu do 10.000 kuna. Liječnik koji bi bez odobrenja proslijedio fotografiju pacijenta odgovarao bi i disciplinski pred Hrvatskom liječničkom komorom, a mogao bi ostati i bez licence za rad.


Čak i zatvor 


Oštećeni Španjolac, u slučaju da se odgovornost bolnice potvrdi, može podnijeti sudsku tužbu i tražiti odštetu za naknadu štete koja mu je objavom fotografije nanesena. Prema hrvatskom zakonodavstvu, odgovorna osoba u bolnici mogla bi završiti i u zatvoru. Korištenje osobnih podataka iz medicinske dokumentacije suprotno zakonom dopuštenoj svrsi smatra se, naime, kaznenim djelom nedozvoljene uporabe osobnih podataka, a Kazneni zakon za to propisuje kaznu zatvora do jedne godine.