Pod oštrim okom Kremlja

Solidarnost u ruskom Kommersantu: Otpustili im dvojicu kolega, cijela redakcija dala otkaz

Hina

Naslovnica ruskog lista Kommersant / Foto Screenshot Twitter Kommersant

Naslovnica ruskog lista Kommersant / Foto Screenshot Twitter Kommersant

Novinari Ivan Safronov i Maksim Ivanov svojim su člankom od 17. travnja razljutili izdavača, Ališera Usmanova, multimilijardera koji je 2006. kupio Kommersant



MOSKVA Urednik i deset novinara ruskog dnevnog lista Kommersant u ponedjeljak su dali otkaz u znak solidarnosti s dvojicom kolega koje je poslodavac otpustio zbog njihova članka o smjenama i imenovanjima, a riječ je o suradnicima predsjednika Vladimira Putina.


Otkaz su dali svi novinari političke redakcije Kommersanta što pokazuje da vlada napetost između izdavača i novinara u Rusiji gdje su mediji pod oštrim okom Kremlja.


Novinari Ivan Safronov i Maksim Ivanov svojim su člankom od 17. travnja razljutili izdavača, Ališera Usmanova, multimilijardera koji je 2006. kupio Kommersant.




Pozivajući se na neimenovane izvore napisali su da bi Valentinu Matvijenko, predsjednicu gornjeg doma ruskog parlamenta, na dužnosti mogao zamijeniti Sergej Nariškin, čelnik SVR-a, vanjske obavještajne slubže.


Nije jasno zbog čega je sadržaj tog članka razljutio Usmanova.


Glasnogovornici Matvijenka i Naruškina odbacili su navode iz članka kao »glasine«.


Gleb Čerkasov, glavni urednik političke redakcije, rekao je da su on i deset novinara dali otkaz u znak solidarnosti sa Safronovim i Ivanovim.


»Vlasnik ima pravo donositi osobne odluke, a zaposlenici imaju pravo ne složiti se s njima na jedan jedini način, tako što će si potražiti drugi posao«, napisao je Čerkasov.


Renata Jambajeva, zamjenica glavnog urednika gospodarske redakcije lista, osudila je otkaze dvojici novinara kao pritisak na dnevni list.


»Možda netko od naših čitatelja može objasniti … Usmanovu da upravo sada uništavaju jedan od najboljih medija u Rusiji«, rekla je.