Zviždač

Snowden se nada da će mu Francuska dati azil

Hina

Foto REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters

Foto REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters



PARIZ Američki zviždač Edward Snowden nada se da će mu Francuska dati azil, rekao je u intervjuu za francuski Inter radio, koji će biti objavljen u ponedjeljak, a čiji su kratki izvaci objavljeni u subotu.


Izvaci iz intervjua dostupni na Twitteru francuske radio postaje pokazuju da je Snowden rekao kako bi “volio vidjeti” da mu francuski predsjednik Emmanuel Macron omogući život u toj zemlji.


Za sada se ne zna kada i gdje je napravljen intervju.




“Nije samo Francuska u pitanju, već zapadni svijet, sustav u kojem živimo. Zaštititi zviždače nije neprijateljski čin. Primiti nekog poput mene ne znači napasti Sjedinjene Države”, rekao je Snowden prema izvatcima.


Američki zviždač Snowden živi u Rusiji od 2013., kamo je izbjegao i dobio azil, a dozvola boravka produljena mu je do 2020. Radio je za američku obavještajnu službu NSA kada je objavio 2013. podatke o svjetskom nadzoru komunikacija i interneta.


Mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju ga herojom, a američke vlasti žele mu suditi zbog puštanja u javnost tajnih podataka i optužile su ga špijunažu i otkrivanje državnih tajni.


Snowden će 17. rujna objaviti svoje memoare istodobno u dvadesetak zemalja među kojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Tajvanu.