Okružni sud u Mariboru

Slovenski liječnik koji je pipkao maloljetnicu za vrijeme pregleda osuđen uvjetno

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Slovenski liječnik koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uvjetnu kaznu, ali mu zbog prijeti oduzimanje liječničke licence



LJUBLJANA Slovenski liječnik koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uvjetnu kaznu, ali mu zbog prijeti oduzimanje liječničke licence.


Okružni sud u Mariboru je liječnika obiteljske medicine Davorina Kolariča nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora, uvjetno uz trogodišnji rok kušnje, jer je tada 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila medicinsku ispričnicu zbog izostanka iz škole pipao po grudima i spolovilu.


Time je zlorabio svoj položaj i povrijedio spolni integritet maloljetne osobe, utvrdio je sud.




Tužiteljstvo je zahtijevalo bezuvjetnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja liječničkog poziva, što je sudsko vijeće kojemu je predsjedavala sutkinja Barbara Nerat odbio, objavili su slovenski mediji u ponejdeljak.


Predsjedavajuća sutkinja je izjavila da je sud u odmjeravanju kazne vodio računa o osobnosti, ponašanju i prošlosti optuženoga, te da bi zatvorska kazna i zabrana rada bila prekomjerna sankcija.


Radilo se o brzom pregledu koji na oštećenici nije izazvao teške i trajne posljedice, kazala je Nerat. Djevojka oštećenica u civilnoj tužbi traži 15.000 eura odštete.


Do događaja koji je doveo do tužbe došlo je 2016., kad je djevojka imala 16 godina.


Incident je odmah prijavila na anonimni telefon, ali niti nakon posredovanja zastupnika za prava pacijenata nije doživjela zadovoljštinu, pa je stvar prijavila policiji, tvrdeći da ju je liječnik za vrijeme4 pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i spolovilu, što je u sudskom postupku dokazano.


Liječnik je na sudu nijekao počinjenje kaznenog djela, ali je u istrazi priznao da je naredio pacijentici da se razodjene do koljena, te je okrenuo na trbuh i bez rukavica joj pregledao žlijezde jer je – kako tvrdi – posumnjao da je oboljela od mononukleoze.


Liječnik specijalist Anton Gradišek koji je na sudu svjedočio kao vještak kazao je u svom svjedočenju da optuženi liječnik nije smio nenajavljeno svući pacijenticu, te da pri pregledu krajnika nije potrebno doticanje spolovila.


»Ako je doista posumnjao na mononukleozu, onda joj je morao izmjeriti i temperaturu i opipati žlijezde na vratu i ispod čeljusti«, kazao je Gradišek na sudu.


Na presudu je negativno reagirala i predsjednica slovenske liječničke komore Zdenka Čebašek-Travnik, bivša nacionalna pravobraniteljica za ljudska prava, objavili su slovenski mediji.


Kazala je da je spomenuti slučaju dala u prosudbu odboru za etička pitanja liječničke komore koja mora izvesti za to predviđene postupke, pri čemu nije isključeno niti da se uvjetno osuđenom oduzme njegova liječnička licenca.