Kršenje propisa

Slovenski inspektori u tvrtki Marof Trade nedaleko Postojne otkrili radnike koji su radili u robovskim uvjetima

Hina



Iznenadni posjet poreznih i financijskih inspektora tvrtki Marof Trade nedaleko Postojne otkrio je niz nepravilnosti i teških kršenja ljudskih i radnih prava ilegalno zaposlenih radnika iz Bugarske, Srbije, Kosova i drugih država koji su radili u drvnoj industriji, s elementima robovskog rada.


“U akciji je potvrđena sumnja u kršenje poreznih propisa i propisa s područja zapošljavanja koji zabranjuju rad na crno, temeljnih prava radnika te sumnja u trgovinu ljudima”, objavilo je ministarstvo financija.


Mediji su objavili da je tvrtka zapošljavala desetke stranih radnika bez ugovora i nije plaćala osiguranje i doprinose. Ilegalni radnici radili su deset do dvanaest sati dnevno, bez redovnog odmora vikendom, a spavali su u iznajmljenim, skučenim i neprikladnim prostorijama, “na smjene”, jer su dva radnika dijelila jednu postelju.




Na ruke su dobivali tako malu plaću da njome nisu mogli platiti niti kartu za povratak kućama, otkrili su mediji koji dodaju da su lokalni stanovnici za njih znali.