Iza zatvorenih vrata

Slovenska vlada s ribarima iz Pirana i stanovnicima malograničnog pojasa o provedbi arbitraže

Hina

Reuters

Reuters



LJUBLJANA Izaslanstvo slovenske vlade posjetilo je u srijedu općine Piran i Sečovlje, te razgovarala o provedbi arbitražne presude s u graničnom prijeporu s Hrvatskom koju Slovenija očekuje, a sastanak je održan iza zatvorenih vrata, javljaju popodne slovenski mediji.


Kako je objavila Slovenska televizija, izaslanstvo koje je je vodila državna tajnica u vladinom kabinetu Lilijana Kozlovič, je osim s predstavnicima lokalnih vlasti i državne uprave na tom području razgovaralo sa slovenskim ribarima, te sa Slovencima koji žive na lijevoj obali rijeke Dragonje koji prema arbitražnoj presudi ostaju u Hrvatskoj, te im pojasnila uvjete koje im vlada nudi da riješe svoje želje i potencijalne probleme.


U Sloveniju se sa lijeve obale Dragonje na desnu želi preseliti 5 obitelji kojima se nudi po stotinu tisuća eura odštete ako na taj način žele riješiti svoj položaj i preseliti u Sloveniju. Sastanak je, navodi izvjestiteljica Slovenske televizije, odbio »notorni« Joško Joras koji je prosvjedovao što se sastanak odvija bez prisutnosti novinara i bez zapisnika, te je napustio skup, rekavši da će i dalje ostati u svojoj kući.




Predstavnik slovenskih ribara iz Pirana Zlatko Novogradec izjavio je za Slovensku televiziju da je relativno zadovoljan onim što je čuo, te da očekuje da će slovenske vlasti štititi ribare kad love u slovenskom moru.


Kako je objavila Slovenska televizija, ribari iz Pirana i okolice dobivali bi oprema obećanju vlade po 5000 eura godišnje nadoknade zbog smanjenih mogućnosti ribolova, a nadoknadila bi im se i eventualna materijalna šteta koja bi eventualno nastala na njihovim brodovima ili opremi kad budu lovili u vodama Piranskog zaljeva koje prema arbitražnom rješenju na kojemu inzistira slovenska vlada pripadaju Sloveniji.


S druge strane, vlada je uvjerila ribare da će prema dogovoru o malograničnom prometu (SOPS) koji je zaključen s Hrvatskom prije njenog ulaska u EU moći loviti do Vrsara, čime se njihov potencijalni prostor za gospodarski ribolov povećava za tri puta, objavila je RTV Slovenija.