Turska pod Erdoganom

Sličan se sličnom raduje: Putin podržao rezultate Erdoganovog referenduma

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Vjerujemo kako svi trebaju poštovati izraz volje turskog naroda«, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela državna novinska agencija TASS. Rusija i Turska proteklih mjeseci rade na obnavljanju odnosa nakon što je 2015. turski borbeni zrakoplov srušio ruski bombarder na tursko-sirijskoj granici.



MOSKVA – Rusija je u ponedjeljak dala podršku rezultatima turskog referenduma kojim su proširene ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.


»Vjerujemo kako svi trebaju poštovati izraz volje turskog naroda«, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela državna novinska agencija TASS.


Rusija i Turska proteklih mjeseci rade na obnavljanju odnosa nakon što je 2015. turski borbeni zrakoplov srušio ruski bombarder na tursko-sirijskoj granici.




Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna razgovarao s Erdoganom o sirijskom sukobu. Dvije države podržavaju različite strane u Siriji, no u zadnje vrijeme pokušavaju održati primirje.


Jedan ruski zastupnik je ranije upozorio da će Erdogan naići na snažniji otpor kod kuće ako rezultati referenduma budu tijesni.


Njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) evidentno je podbacila i čak njezine najvjernije pristaše otvoreno su razočarane s dobivenih jedva nešto preko 51 posto glasova, što umjesto jasne i nedvojbene pobjede otkriva duboko podijeljenu naciju.


Erdogan će se morat nositi s »otporom utjecajnih protivnika koji su već pokušali izvršiti puč«, smatra Konstantin Kosačev, čelnik odbora za vanjsku politiku gornjeg doma ruskog parlamenta.


»Činjenica da Erdogan razmatra vraćanje smrtne kazne pokazuje ozbiljnost njegovih namjera«, napisao je Kosačev na svojoj Facebook stranici.


Turskoj je čestitke povodom referenduma uputio i Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije koji njome vlada već više od 20 godina.


»Turski je narod podržao pokušaje trenutnih vlasti da osiguraju gospodarski rast i političku stabilnost«, priopćio je bjeloruski čelnik.