Manje poznate činjenice

‘Seksali su se po parkovima i grobljima’: Francuzi se prisjećaju desanta Amerikanaca na Normandiju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Kad su došli Nijemci, rekli smo muškarcima da se sakriju. Kad su stigli Amerikanci, morali smo skrivati žene«



ZAGREB Šestoga lipnja 1944. više od 150 tisuća savezničkih vojnika krenulo je prema sjevernoj francuskoj obali, započevši tako oslobađanje Europe od nacističkih okupatora. Dan D je događaj koji je prelomio Drugi svjetski rat. Slijedi nekoliko manje poznatih činjenica o »najdužem danu«.


Erotska pustolovina


»Kad su došli Nijemci, rekli smo muškarcima da se sakriju. Kad su stigli Amerikanci, morali smo skrivati žene«.


Ta francuska šala odnosi se na »erotsku pustolovinu« koju je američka vojska obećala vojnicima koji su trebali u borbu u Francusku, piše povjesničarka Mary Louise Roberts u knjizi »Što vojnici rade: Seks i američki vojnici u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj«.




Američka vojna propaganda oslikavala je Francusku »kao golemi bordel s 40 milijuna hedonista«. Čitatelji američkog vojnog časopisa Stars And Stripes mogli su naučiti francuske fraze za »Jako si lijepa«, »Nisam oženjen« i »Jesu li ti roditelji kod kuće?«. Na njemačkom, pak, mogli su samo naučiti kako se kaže »Nema cigareta« ili »Poredajte se!«.


Američki promiskuitet izazvao je gnjev u gradovima poput Le Havrea i Reimsa, gdje su se vojnici seksali »po parkovima, grobljima, ulicama i napuštenim zgradama«.


Više od 150 američkih vojnika osuđeno je za silovanje. Većina njih bili su crnci, što je među francuskim civilima izazvalo zgražanje »američkom rasnom nepravdom«.


Strah od poraza


Kako se Dan D približavao, saveznici su se sve više bojali poraza.


Zapovjednik savezničkih snaga i budući američki predsjednik Dwight Eisenhower sastavio je 5. lipnja izjavu u kojoj je napisao da je u slučaju neuspjeha »krivnja jedino na njemu«.


»Moja odluka da krenemo u napad u to vrijeme i na tom mjestu temeljena je na najboljim dostupnim podacima. Vojnici, na tlu, u zraku i na moru služili su hrabro i odano kako je od njih dužnost i zahtijevala«, pisao je Eisenhower unaprijed.



Savezničke snage brzo su stekle kontrolu na plažama Utah, Gold, Juno i Sword. Ali na Omahi, petoj plaži, žrtava je bilo mnogo pa je i stekla tužan nadimak – krvava Omaha.Ondje su visoke litice Nijemcima davale prednost. Dio od 2500 američkih žrtava na toj plaži stradao je od neprijateljske vatre, a dio ih se utopio. Utopili su se i neki padobranci jer ih je teška oprema, od 30 do 40 kilograma ukupno, povukla pod vodu u dubokim močvarama u pozadini.

Tenkovi na napuhavanje


»Fake news« mogu se smatrati modernim fenomenom, ali britanska vojska osmislila je i provela operaciju zavaravanja Nijemaca i navela ih na to da misle da saveznici planiraju napad u Skandinaviji i zatim iskrcavanje u području oko Calaisa, a ne u Normandiji.


Tenkovi na napuhavanje postavljeni su na britansku obalu nasuprot Calaisa, a metalni mamci iskorišteni tako da na njemačkim radarima izgleda da je golema vojska priprema iskrcati blizu tog francuskog grada.


Lažne radijske poruke podmetnute su njemačkoj obavještajnoj službi.



Čak i nakon što je Dan D krenuo, Nijemci su vjerovali da drugi val napada ide prema Calaisu. Hitler je tek naknadno naredio da se njemačke snage odande premjeste na normandijsko bojište.Komanči

Stvaranje šifriranih poruka i njihovo dekodiranje uzelo bi previše vremena tijekom iskrcavanja, a vrlo brzo bi ih shvatili i Nijemci na istim valnim duljinama. Amerikanci su zato za prenošenje poruka koristili Indijance, posebice Komanče, koji su govorili svojom, Nijemcima nepoznatom terminologijom.


John Parker, sin jednog od govornika u šiframa Simmonsa Parkera, sjeća se da mu je otac pričao da je »ludi bijeli čovjek« bio Hitler, a »trudna ptica« bombarder.


Invazija u Indoneziji


Prije šest mjeseci britanska Kraljevska pošta ispričala se nakon objave prigodne marke za 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji na kojoj je prikazano iskrcavanje Amerikanca u Indoneziji, tada Nizozemskoj Novoj Gvineji.


»Žao nam je i iskreno se ispričavamo«, priopćili su iz pošte.