Velika Britanija

Šef UKIP-a podnio ostavku nakon izborne katastrofe, May traži mandat

Hina

Paul Nuttall, Foto: REUTERS

Paul Nuttall, Foto: REUTERS

Nijedan kandidat UKIP-a nije osvojio mandat u parlamentu, a stranka je na nacionalnoj razini s 13 posto osvojenih glasova prije dvije godine pala na samo dva posto



Predsjednik britanske euroskeptične stranke UKIP Paul Nuttall podnio je ostavku nakon katastrofalnog stranačkog rezultata na prijevremenim izborima.


Nijedan kandidat UKIP-a nije osvojio mandat u parlamentu, a stranka je na nacionalnoj razini s 13 posto osvojenih glasova prije dvije godine pala na samo dva posto.


Nuttall, koji je na mjestu predsjednika stranke naslijedio Nigela Faragea, kazao je da će bez obzira na ove rezultate UKIP ostati relevantan kao »pas čuvar Brexita«.




Nakon što su prebrojani rezultati iz 649 od 650 izbornih jedinica, poznato je da su konzervativci osvojili 318 mandata (12 manje nego prije dvije godine), laburisti 261 (29 više), škotski nacionalisti 35 (21 manje), liberali 12 (četiri više), sjevernoirski protestanti 10 (dva više), Sinn Fein sedam (tri više), velški nacionalisti četiri (jedan više) te zeleni i neovisni po jedan mandat.


Premijerka Theresa May uputila se kraljici Elizabeti II. po mandat za sastav nove vlade jer je navodno dobila podršku sjevernoirske protestantske stranke DUP. Koalicija konzervativca i DUP-a imala bi 628 mandata u parlamentu. Za većinu je potrebno 626.


U dosadašnjem sazivu konzervativci su s 330 mandata mogli vladati samostalno.