Sutra odluka

SLIJEDI IZRUČENJE? Puigdemont i katalonski čelnici koje traži Španjolska pritvoreni u Belgiji

Hina

Reuters

Reuters

Španjolska je u petak belgijskim tužiteljima uručila europski uhidbeni nalog za svrgnutog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i njegovih četvero pomoćnika koji su optuženi za pobunu



Petero katalonskih političara za kojima je Španjolska izdala uhidbeni nalog pritvoreni su ranije u nedjelju, objavio je glasnogovornik bruxelleškog tužitelja, ne navodeći njihova imena.


Španjolska je u petak belgijskim tužiteljima uručila europski uhidbeni nalog za svrgnutog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i njegovih četvero pomoćnika koji su optuženi za pobunu, zloupotrebu javnih sredstava, neposluh i izigravanje povjerenja zbog provođenja kampanje za secesiju Katalonije.


»Ovog se jutra petero ljudi koje traži Španjolska predalo policiji u Bruxellesu. Stavljeni su u pritvor u 9 sati i 17 minuta«, objavio je glasnogovornik Gilles Dejemeppe na nedjeljnoj konferenciji za medije.




»Sudac će ih saslušati poslijepodne, a odluku mora donijeti do sutra ujutro«, dodao je.


Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio španjolski nalog koji je poslan u petak navečer, naglasivši pritom da će jednom kad čelnici budu pritvoreni istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju, prenosi dpa.


»Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima«, piše u priopćenju ureda.


Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku, a na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda.