Trump i Abe

SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum

Hina

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata



SAD i Japan u nedjelju su načelno pristali na temeljne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u New Yorku idućeg mjeseca.


Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.


Američki ministar trgovine Robert Lightizer rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina.




Carine na automobile ostaju nepromijenjene.


»To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolare. Nevjerojatno za poljoprivrednike«, rekao je Trump novinarima, prilikom zajedničke objave s Abeom na summitu G7 u Francuskoj.


Japanski je vođa kazao da ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi zaključenja sporazuma do zasjedanja Opće skupštine UN-a idućeg mjeseca.»Još uvijek preostaje dio posla koji moramo obaviti. Naime, moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma«, rekao je.

»Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla, kako bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna«, kazao je Abe.


Trump želi pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni trgovinskim ratom s Kinom, odnosno kineskim carinama na njihove proizvode.


Dio pogođenih poljoprivrednika nalazi se u saveznim državama koje nemaju jasnu opredijeljenost za demokrate ili republikance (swing states), a koje su potrebne Trumpu kako bi postao predsjednik 2020.