Sirija

Ruska državna televizija tvrdi da turska vojska gađa ruske avione u Idlibu

Hina

Turski predsjednik Tayyip Erdogan  / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan / REUTERS



Ruska državna televizija izvijestila je u četvrtak da turski vojnici u sirijskoj regiji Idlibu koriste prijenosne protuzračne sustave u pokušaju rušenja ruskih i sirijskih vojnih zrakoplova.


Ta tvrdnja, objavljena tijekom izvješća iz Idliba na postaji Rosija 24, dolazi u vrijeme objave turskih i pobunjeničkih dužnosnika da su sirijski pobunjenici, uz potporu turske vojske, zauzeli grad Nirab u Idlibu.


“Njihovi (sirijski vladini) i ruski zrakoplovi doslovno spašavaju živote”, navodi se u izvješću Rosije 24.




“Sirijski i ruski zrakoplovi zaustavljaju pobunjenike… Ali je nebo nad Idlibom opasno. Pobunjenici i turski vojnici aktivno koriste prijenosne sustave protuzračne obrane.”


U izvješću se također navodi da su ruski i sirijski zrakoplovi stoga prisiljeni poduzeti protumjere.


Turska je poslala tisuće vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive sirijskog predsjednika Bašara al Asada. 


Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. 


Vladine snage zauzele su oko 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.


Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih dužnosnika u Ankari u četvrtak. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu polučili značajniji napredak.