Oluja

Razorni tajfun Hagibis poharao Japan: Odnio je najmanje sedam života, mnogi se još vode kao nestali

Hina

Reuters

Reuters



Japanski vojnici su u nedjelju pružali pomoć stanovnicima zarobljenim u brojnim poplavama nastalim u tajfunu Hagibisu u kojemu je život izgubilo najmanje 7 ljudi, 17 se vode kao nestali i koji je poremetio održavanje Svjetskog prvenstva u ragbiju i Velike nagrade Formule 1.


Poplavljene kuće, odroni, podivljale vodene bujice: oluja praćena kišom kakva još »nije viđena« poharala je u noći na nadjelju središte i istok Japana.


Velike poplave su zabilježene u središnjoj regiji Naganu, gdje je popustio nasip pa je rijeka Chikuma poplavila kuće koje su u vodi do prvoga kata.




Stanovnici na balkonima čekaju pomoć mašući bijelim rupčićima prema helikopterima javne televizijske mreže NHK i japanskih snaga za samoobranu dok se u blizini čuje potmula tutnjava blatne bujice.


»Tijekom noći smo izdali preporuke za evakuaciju 427 kućanstava s 1.417 ljudi«, rekao je za AFP Yasuhiro Yamaguchi, čelnik spasilačke službe u Naganu.


Oko 7,3 milijuna Japanaca u subotu je preporučena evakuacija nakon rekordne količine oborina. Nekoliko desetaka tisuća ih se odazvalo na te neobvezujuće preporuke. Smješteni su u športske dvorane gdje im je osigurana voda, hrana i pokrivači.


Japanska meteorološka agencija JMA upozorila je da bi u nevremenu mogla pasti rekordna količina kiše po četvornome metru.


Hagibis je na kopno stigao u subotu nešto prije 19.00 sati (12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) a nad Tokiom je bio oko 21.00 sat, praćen udarima vjetra do 200 km/h, navodi agencija.


Četvero ljudi je izgubilo život u okruzima Chibi, Gunmi, Kanagawi i Samigahari u okolici Tokija, objavio je NHK. U Chibi je muškarac pronađen u prevrnutom kamionetu, priopćili su vatrogasci.


Šezdesetogodišnjak je pronađen bez znakova života u poplavljenom stanu u Kawasakiju, navodi televizijska mreža NHK.


U Gunmi, sjeverno od Tokija, zabilježeno je nekoliko odrona u kojima su poginule dvije osobe, javljaju mjesne vlasti.


Žena je pronađena u stanju »srčano-dišnog zastoja« – taj se pojam često upotrebljava u Japanu do službene potvrde mrtvozornika – pošto su je spasioci izvukli iz njezine kuće zatrpane u odronu u Samigahari, jugozapadno od Tokija, pišu japanska glasila.


Još je jedna žena pronađena u stanju srčano-dišnog zastoja u jami u okolici Tochigija, u središtu, a truplo 25-godišnjeg općinskog službenika pronađeno je nedaleko od njegova automobila koji je zahvatila bujica, rekli su lokalni čelnici.


NHK je evidentirao gotovo 100 ozlijeđenih i 17 nestalih.


Japan svake godine pogodi dvadesetak tajfuna. Prije Hagibisa Faxai je početkom rujna usmrtio najmanje dvije osobe i pričinio znatnu štetu u Chibi.