Optužnica protiv Koromana

Ratni šef policije na Palama optužen za zločine protiv čovječnosti

Hina



Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv Malka Koromana, koji je tijekom rata u BiH bio šef policije na Palama, tadašnjoj prijestolnici samozvanih vlasti bosanskih Srba.


U priopćenju Tuižiteljstva BiH stoji kako je Koroman optužen za progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Pala i okolnih mjesta.


Optužnica za zločine protiv čovječnosti sadrži podatke o ubojstvima, nezakonitim zatočenjima, zlostavljanjima i drugim nečovječnim djelima. Navedeno je kako je Koroman izravno odgovoran za zločine protiv desetaka civila koji su bili nezakonito zatočeni u sjedištu policije na Palama i tamo zlostavljani i pretučeni, zbog čega su neki od zatočenika i preminuli.




Istragom je utvrđeno kako je je Koroman kao šef paljanske policije ne samo znao za počinjene zločine, nego ih je i odobravao i poticao, a nije učinio ništa kako bi se civile zaštitilo.


Optužen je i da je zajedno s pripadnicima vojske bosanskih Srba organizirao i vodio napad na selo Hrenovica i okolna mjesta, nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.


Sve kuće čiji su vlasnici bili Bošnjaci su zapaljene i uništene, stanovnici zatočeni, a 35 muškaraca je teško zlostavljano.


Prije rata u BiH Koroman je bio čuvar u zatvoru u Foči. Tamo je radio i u vrijeme kada je u fočanskom zatvoru kaznu izdržavao Alija Izetbegović, prvi predsjednik samostalne Republike BiH, koji je u nekadašnjoj SFRJ osuđen na devet godina robije zbog tzv. verbalnog delikta.


Upravo je Koroman bio taj koji je Izetbegoviću 25. studenog 1988. godine pročitao odluku Predsjedništva SFRJ o oprostu od daljeg služenja kazne nakon točno 2075 dana provedenih u zatvoru, podatak je koji je istaknut u sarajevskom »Muzeju Alija Izetbegović«.