Francuzi upozoravaju

RECESIJA ĆE STIĆI IZ NJEMAČKE? Francuska poziva Njemačku da što prije pokrene svoje gospodarstvo

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: "Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje proračunskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika."



PARIZ – Njemačka bi trebala što je moguće prije pokrenuti svoje gospodarstvo koje usporava, rekao je u francuski ministar financija, jedva skrivajući frustriranost zbog sporosti Berlina u poticanju gospodarskog oporavka.


Francuski donositelji politika sve su više zabrinuti jer njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, ne zna kako odmaknuti se od ruba recesije i žele da Berlin učini više sa svojim proračunskim suficitom.


Na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno gospodarsko usporavanje i trgovinske napetosti, koje osobito teško pogađaju njemačko izvozno orijentirano gospodarstvo.




Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: “Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje proračunskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika.”


No napomenuo je da se, premda postoji suglasnost o pristupu, još vodi rasprava o vremenskom okviru za djelovanje.


“Savršeno dobro znam – Olaf Scholz i ja razgovaramo puno o tome – da je Njemačka počela trošiti više novca, ali još se vodi rasprava o vremenskom okviru”, rekao je Le Maire govoreći o njemačkom ministru financija.


“Njemačka je spremna, i dalje vjerujemo da je već sada potrebno aktivirati ovu strategiju”, dodao je.