Susret u Moskvi

Putin domaćin razgovora s Merkel o Bliskom istoku, Libiji, Ukrajini

Hina

Foto Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Foto Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Glavna tema razgovora bit će "situacija u Siriji i Libiji, kao i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon američkih zračnih udara na bagdadsku zračnu luku 3. siječnja", najavio je Kremlj



MOSKVA Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje u subotu njemačku kancelarku Angelu Merkel u Moskvi gdje će razgovarati razgovarati prvenstveno o iransko-američkim napetostima i ratu u Libiji u kojem Berlin želi igrati ulogu mirovnog posrednika, najavljuju agencije.


Glavna tema razgovora bit će “situacija u Siriji i Libiji, kao i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon američkih zračnih udara na bagdadsku zračnu luku 3. siječnja”, najavio je Kremlj.


U američkom zračnom napadu ubijen je iranski general Kasem Sulejmani, čime se povećava strah od novog sukoba u regiji jer je Iran odgovorio ispaljivanjem projektila na američke snage u Iraku.




Nekoliko dana nakon američkog napada, ukrajinski zrakoplov srušio se ubrzo nakon polijetanja pored Teherana i u subotu je Iran priznao da je nenamjerno, ljudskom pogreškom, srušio avion.


Merkel želi razgovarati o “trenutnim žarištima kriza” na Bliskom istoku, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert ranije ovaj tjedan. “Rusija je važni akter na svjetskoj pozornici. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, nužna je za rješavanje političkih sukoba”, rekao je Seibert, kako prenosi njemačka agencija dpa.


Njemački šef diplomacije Heiko Maas, koji također stiže na razgovore u Moskvu, rekao je da je eskalacija napetosti “ključan razlog” sastanka Merkel-Putin. Berlin želi igrati ulogu posrednika u krizi, ne želi da se ta zemlja pretvori u “drugu Siriju”, prenosi francuska agencija AFP.


Dvoje čelnika sastalo se zadnji put prošli mjesec u Parizu radi ponovnih razgovora o prekidu vatre u ratom pogođenoj istočnoj Ukrajini.


Rusija je također izrazila potporu njemačkome mirovnom planu u sukobom zahvaćenoj Libiji.


Merkel ima jedan od najduljih radnih odnosa s Putinom, od svih svjetskih vođa.


S obzirom na njezin tečan ruski i njegovo vladanje njemačkim jezikom – Putin je radio kao dužnosnik KGB-a u Dresdenu – dvoje svjetskih čelnika mogu razgovarati bez prevoditelja.