Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Parada u Londonu

Princ William i Kate Middleton pridružili se proslavi Dana sv. Patricka

William i Kate piju pivo Guinness na proslavi / Reuters
William i Kate piju pivo Guinness na proslavi / Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2019. u 17:32 2019-03-17T17:32:41+01:00

Kate je bila odjevena u tamnozeleni kaput koji je krasio zlatni broš u obliku djeteline s tri lista, dio kraljevskoga obiteljskog nakita. U skladu s tradicijom pozdravila je irskoga vučjeg hrta koji je službena maskota pukovnije, dok je William, odjeven u vojnu odoru salutirao za vrijeme parade

LONDON Britanski princ William i njegova supruga Kate pridružili su se u nedjelju u Londonu obilježavanju Dana svetog Patricka, prateći paradu pripadnika Prvoga bataljuna Irske garde, a vojvotkinja je tradicionalno časnicima uručivala buketiće djeteline.

Širom zemlje tradicionalno se održavaju povorke i zabave u povodu obilježavanja Dana sv. Patrika, sveca zaštitnika Irske, kada se slavljenici tradicionalno oblače u zeleno.

Po predanju sveti Patrik je umro 461., pa svetkovina ima tradiciju dulju od tisuću godina.

Kate je bila odjevena u tamnozeleni kaput koji je krasio zlatni broš u obliku djeteline s tri lista, dio kraljevskoga obiteljskog nakita. U skladu s tradicijom pozdravila je irskoga vučjeg hrta koji je službena maskota pukovnije, dok je William, odjeven u vojnu odoru salutirao za vrijeme parade.

Godine 1961. irski vojni hrt postao je službena vojna maskota te je uveden u službu Kraljevskog vojnog veterinarskog korpusa. Irska garda jedina je pukovnija u britanskoj vojsci kojoj je dopušteno da je pas kao maskota predvodi za vrijeme vojne parade.

William, unuk britanske kraljice Elizabete II. i drugi po redu nasljeđivanja, pukovnik je Irske garde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.