Hoćemo li prestati?

Posljedice onečišćenja: Životinja uginula od gladi jer zbog plastike u organizmu nije mogla jesti

Portal Novilist.hr

FOTO/National Park Service

FOTO/National Park Service

Nakon tragičnih slika uginulih kitova s organizmima punim plastike, tužne nam slike stižu i iz Japana



JapanNara Deer Welfare Association javlja da su u ožujku primijetili ženku jelena u vrlo lošem stanju. Primijećena je blizu hrama Todiji u parku Nara. Unatoč njihovim zvjerskim naporima da nahrane vidno izgladnjelu životinju, jelen je odbijao jesti.


Sljedećeg je dana nesretna životinja preminula u sedamnaestoj godini života, s težinom od tek trideset kilograma.


Veterinari su tijekom autopsije u njezinom tijelu pronašli – plastiku. Njezin je trbuh bio prepun plastičnih vrećica, a njegova je masa iznosila 3,2 kilograma.




U izvješću, veterinari su napisala da zbog plastičnih vrećica organizam jelena nije mogao probavljati hranu, što je naposljetku dovelo do njezine smrti, prenosi Unilad.


FOTO/Nara Deer, Blog


FOTO/Nara Deer, Blog



Autopsija je izvršena na ukupno osam jelena s nepoznatim uzrokom smrti, a kod njih šest je pronađena plastika. Najveća količina pronađene plastike u organizmu, težila je 4,3 kilograma.



U blizini Nara postoje znakovi koji posjetitelje upozoravaju da ne hrane jelene, ali primijećeni su turisti s plastičnim vrećicama. Turisti iste koriste za donošenje hrane životinjama, a nerijetko se opaze i slučajevi kada jeleni grizu te plastične vrećice.


Unilad prenosi da jeleni jedu plastiku jer sami ne mogu vidjeti razliku između hrane i sintetičkog materijala, pa sirote životinje misle da je obje jestivo.


Nara Deer Welfare Association je razvila posebnu vrećicu za okoliš od prirodnih materijala, da bi pridonijeli smanjenju plastičnog otpada.