Presuda u Meiningenu

Pojam je potkrijepljen činjenicama: Političar AfD-a Bjoern Hoecke smije biti nazvan fašistom

Hina

foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nakon toga je, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sud ustvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrijepljen činjenicama". Sud je priopćio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i osobnog integriteta".



BERLIN – Predvodnik tirinškog ogranka populističke Alternative za Njemačku (AfD) Bjoern Hoecke smije biti nazivan fašistom, presudio je danas sud u Meiningenu.


Presuda se odnosi na okupljanje AfD-a prošlog tjedna u istočnonjemačkom Eisenachu i prosvjede u istom gradu koji su bili najavljeni kao “Prosvjed protiv rasističkog AfD-a te posebice protiv fašiste Hoeckea”.Grad Eisenach je dozvolio prosvjede protiv AfD-ovog okupljanja uz uvjet da se iz naziva ukloni “fašistički” jer da se radi o kaznenom djelu nanošenja uvrede.Organizatori prosvjeda su po hitnom postupku podnijeli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne pokrajine Tirinške kojoj je na kraju i udovoljeno.U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašist opravdan te su naveli čitav niz citata iz Hoeckeovih govora koje sociolozi i povjesničari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.Nakon toga je, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sud ustvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je “potkrijepljen činjenicama”. Sud je priopćio i kako se radi o odluci “između prava na slobodu izražavanja i osobnog integriteta”.AfD je žestoko kritizirao odluku Upravnog suda i ocijenio je kao nastavak trenda po kojem sudovi ne štite političare od javnih napada.“Ova presuda je sramota za pravnu državu”, rekao je Stefan Moeller, jadan od čelnika AfD-a za Tirinšku.Bjoern Hoecke je vođa tzv. “Krila” unutar AfD-a koje zastupa radikalniju struju unutar ove desno-populističke stranke. On se dosada u više navrata javnim nastupima približio nacističkim svjetonazorima zbog čega se od njega distanciralo i vodstvo stranke na saveznoj razini.