Sebastian Kurz

Pobjednik austrijskih izbora o koalicijskim pregovorima: važna je ekonomija, ne migracija

Hina

REUTERS

REUTERS

S osvojenih 37, odnosno 14 posto glasova, OeVP i Zeleni pobjednici su izbora na kojima su u nedjejju birači kaznili dosadašnjeg Kurzova koalicijskog partnera, krajnje desnu Slobodarsku stranku



Međunarodni gospodarski izazovi bit će u srži koalicijskih pregovora, rekao je predsjednik konzervativne Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz u ponedjeljak u trenutku kad se očekuje da će razmišljati o sastavljanju vlade sa Zelenima, strankom ljevice.


S osvojenih 37, odnosno 14 posto glasova, OeVP i Zeleni pobjednici su izbora na kojima su u nedjejju birači kaznili dosadašnjeg Kurzova koalicijskog partnera, krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPOe), zbog korupcijskog skandala koji je izazvao raspad koalicije i prijevremene parlamentarne izbore.


»Izazov će u budućnosti biti jamčiti dobar gospodarski rast«, rekao je Kurz za austrijski javni radio Oe1 i upozorio na strah od recesije u Njemačkoj, zatim na neriješenu krizu izazvanu brexitom te trgovinske napetosti sa Sjedinjenim Državama.




Kurz je ranije u svojoj politici zagovarao ograničenja migracija, no ovaj put tu temu nije naveo kao ključno pitanje ili preduvjet za koalicijske pregovore.


Zeleni se protive migracijskoj politici Narodnjaka, ali ni oni migracije nisu spominjali u ponedjeljak, već su naveli klimu kao najvažniju temu pregovora o sastavljanju koalicije.


Čelnik Zelenih Werner Kogler naznačio je da bi bio spreman na kompromis o svom zahtjevu za porezom na ugljični dioksid.


»Osobno mi se ne sviđa taj izraz«, rekao je Kogler za Oe1 i dodao da se Zeleni zauzimaju za širu strategiju u svrhu smanjenja emisija CO2.


»Mnogi članovi OeVP-a spremni su pregovarati o pitanjima okoliša«, kazao je.