Tropska oluja Lee obrušila se na istok SAD-a

Pennsylvaniju pogodile poplave, gradovi pod vodom

Hina

Najmanje pet osoba poginulo je u Pennsylvaniji i Virginiji, a više od 130.000 evakuirano iz država Pennsylvanije, New Yorka i Marylanda



WILKES-BARRE – Tropska oluja Lee obrušila se u petak na američku saveznu državu Pennsylvaniju i druge države na istoku SAD-a, uzrokujući masovne poplave koje su potopile gradove čiji stanovnici strahuju da je voda iz izlivene rijeke otrovana zbog istjecanja iz postrojenja za pročišćivanje kanalizacije.


Najmanje pet osoba poginulo je u Pennsylvaniji i Virginiji, a više od 130.000 evakuirano iz država Pennsylvanije, New Yorka i Marylanda.


Nabujala rijeka Susquehanna dosegla je u najteže pogođenom gradu Wilkes-Barreu na sjeveroistoku Pannsylvanije vodostaj od 11,8 metara, a nasipi mogu izdržati maksimalnih 12,5 metara.




Obilne kiše prestale su padati nad većim dijelom toga područja, no mjestimično i dalje padaju, prenose meteorolozi.


Najpogođeniji su gradovi koji nemaju izgrađene nasipe oko rijeke Susquehanna. Jedan od njih je sveučilišni grad Bloomsburg u Pennsylvaniji koji je pod vodom i zatvoren za sve osim za hitne ekipe.


Nasipi u Wilkes-Barreu i Kingstonu, s druge strane rijeke, visoki su 3,7 metara i obnovljeni su nakon razornih poplava koje je uzrokovao uragan Agnes.


Guverner Pennsylvanije Tom Corbett poručio je stanovnicima da ne dolaze u doticaj s riječnom vodom koja je zagađena nakon što je voda poplavila postrojenja za pročišćavanje kanalizacije.