Drama u SAD-u

Pelosi najavljuje istragu s ciljem opoziva Donalda Trumpa? Predsjednik odobrio objavu transkripta razgovora sa Zelenskim

Hina

Reuters

Reuters

The Washington Post je izvijestio da će predsjednica Kongresa Nancy Pelosi danas tijekom noći najaviti istragu koja bi mogla rezultirati opozivom predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters



WASHINGTON  Donald Trump se našao pod pritiskom da razjasni je li tražio pomoć u inozemstvu kako bi naškodio političkom suparniku, dok su među demokratima sve brojniji oni koji se zalažu za njegov opoziv. 


The Washington Post je izvijestio da će predsjednica Kongresa Nancy Pelosi danas tijekom noći najaviti istragu koja bi mogla rezultirati opozivom predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.


Pelosi je zasad odbila reći što planira poduzeti, ali je izjavila: ‘Apsolutno je potrebno da predsjednik preuzme odgovornost. Nitko nije iznad zakona.”




Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će njegova administracija objaviti “cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran” transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je kako tvrde njegovi politički protivnici vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da istraži njegova demokratskog suparnika Joea Bidena. 


Trump je tvitao da će se transkript objaviti u srijedu koji će pokazati da je poziv bio “potpuno primjeren” te da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena i uvjetovao američku pomoć u zamjenu za istragu o čemu američki mediji izvješćuju već danima temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke. 


“Trenutno u UN-u predstavljam našu zemlju, ali sam odobrio sutrašnju objavu cjelovitog, potpuno deklasificiranog i nerevidiranog transkripta telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom”, tvitao je američki predsjednik. 


“Vidjet ćete da je to bio vrlo prijateljski i potpuno primjeren poziv. Bez pritiska i za razliku od Joe Bidena i njegova sina, nije učinjena usluga za uslugu! To je ništa više od nastavka najvećeg i najdestruktivnijeg lova na vještice svih vremena”, poručio je Trump.


Trumpovi odnosi s Ukrajinom u središtu su spekulacija da je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o Bidenu, njegovom političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu oporbenih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj utjecaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter. 


Dvije godine nakon što je prestao biti potpredsjednikom Joe Biden se pohvalio skupu stručnjaka za vanjsku politiku kako je dok je bio na dužnosti prisilio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina koji je u to vrijeme istraživao korupciju u plinskoj tvrtki Burisma Holdings koja je zapošljavala Bidenova sina Huntera kao člana upravnog odbora.


Istraživanjem je bio obuhvaćen i Hunter Biden čija je američka tvrtka  Rosemont Seneca Partners LLC primala redovite transfere novca od Burisme obično više od 166.000 dolara mjesečno od proljeća 2014. do jeseni 2015. u razdoblju kad je tada potpredsjednik Joe Biden bio glavni američki dužnosnik zadužen za Ukrajinu i njezine napete odnose s Rusijom. Ukrajinski tužitelji su naveli Huntera Bidena, njegova partnera i njihovu tvrtku kao moguće primatelje novca.


Nakon Šokinova otpuštanja istraga je prekinuta.


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko izjavio je prošli tjedan kako Trump nije vršio nikakav pritisak na Zelenskog tijekom telefonskog razgovora u kojem je američki predsjednik navodno tražio od svog kolege da istraži sina njegova demokratskog protivnika Joea Bidena.


“Znam o čemu su razgovarali i mislim da nije bilo nikakvog pritiska”, rekao je Pristajko u petak navečer na ukrajinskoj televiziji Hromadske.