Istraga zbog financijskih malverzacija

Papa imenovao novog apostolskog administratora na čelo biskupije Gurk-Klagenfurt koja je zabranila misu na Bleiburgu

Hina

Foto Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Foto Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Nadbiskup Salzburga, Franz Lackner, provodi od kraja 2018. istragu o optužbama protiv msgr. Aloisa Schwarza, biskupa Sankt Poeltena, nedaleko od Beča, od srpnja 2018., osumnjičenog za financijske malverzacije. Optužbe se odnose na razdoblje kada je vodio biskupiju Gurk-Klagenfurt, od 2001. do 2008. Biskupija je tada nagomilala gubitke



VATIKAN Papa Franjo povjerio je msgr. Werneru Freistetteru, austrijskom vojnom biskupu, kao apostolskom administratoru vodstvo nad biskupijom Gurk-Klagenfurt koju Vatikan već mjesecima istražuje zbog navodnih financijskih malverzacija, objavila je u petak Sveta Stolica.


Vatikan je priopćio da je istraga te biskupije još u tijeku.


Nadbiskup Salzburga, Franz Lackner, provodi od kraja 2018. istragu o optužbama protiv msgr. Aloisa Schwarza, biskupa Sankt Poeltena, nedaleko od Beča, od srpnja 2018., osumnjičenog za financijske malverzacije.




Optužbe se odnose na razdoblje kada je vodio biskupiju Gurk-Klagenfurt, od 2001. do 2008. Biskupija je tada nagomilala gubitke od nekoliko milijuna eura. Schwarz odbacuje sve optužbe.


Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, koji je od sredine prošle godine vodio biskupiju, u ožujku je u pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji priopćio da se ne dopušta slavljenje mise na Bleiburškom polju jer da se, navodno, obilježavanje bleiburške tragedije politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te da bi se u slučaju izdavanja dozvole Crkvi u Koruškoj moglo predbaciti i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru.


HBK je na zabranu slavljenja mise zadušnice u cijelosti odbacila razloge navedene za tu odluku te rekla kako uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.


Na kraju je pronađeno rješenje i misu na Bleiburgu s obzirom na zabranu dijecezanskoga administratora iz Klagenfurta nije predvodio biskup nego mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa, a Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju.