Klanjanje žrtvama

POVIJESNO VAŽNA PORUKA Crkve u Njemačkoj progovorile o svojoj “krivnji za Auschwitz”

Hina

Reuters

Reuters

Kršćani su surađivali s nacističkim režimom, nisu progovorili o smaknućima Židova ili su ih čak ohrabrivali, navodi se u zajedničkoj izjavi Katoličke i Protestantske crkve, objavljenoj u petak. »Crkveni čelnici i predstavnici također su često stajali leđima okrenuti žrtvama. Nema nikakve sumnje: crkve u Njemačkoj moraju objaviti ovu povijest krivnje«, navodi se u izjavi



Dvije glavne kršćanske crkve u Njemačkoj progovorile su, u prigodi obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz, o vlastitoj »povijesti krivnje«.


Kršćani su surađivali s nacističkim režimom, nisu progovorili o smaknućima Židova ili su ih čak ohrabrivali, navodi se u zajedničkoj izjavi Katoličke i Protestantske crkve, objavljenoj u petak.


»Crkveni čelnici i predstavnici također su često stajali leđima okrenuti žrtvama. Nema nikakve sumnje: crkve u Njemačkoj moraju objaviti ovu povijest krivnje«, navodi se u izjavi.




U ponedjeljak se obilježava 75. obljetnica oslobađanja njemačkog koncentracijskog logora Auschwirz, kojega su, u Poljskoj okupiranoj od nacista, oslobodili pripadnici sovjetske Crvene armije.ž


Računa se da su samo u Auschwitzu nacisti smaknuli milijun ljudi, dok je u holokaustu u cjelini ubijeno 6 milijuna Židova. Ubijani su strijeljanjem, trovanjem u plinskim komorama ili su umirali od gladi, bolesti i iscrpljenosti.


»Klanjamo se svim žrtvama«, navode crkve u priopćenju. »Sjećanje na vas ne smije biti indiferentno generacijama koje danas žive ili će živjeti u budućnosti«, istaknule su zajednički Katolička i Protestantska crkva u Njemačkoj.