Britanski parlament odlučio

PORAZ THERESE MAY Zastupnici odbacili premijerkin sporazum o brexitu

Hina

Reuters

Reuters

Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije



LONDON Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnot koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije. 


Za sporazum su glasala 202, a protiv 432 zastupnika.


»Glas protiv ovoga sporazuma je glas za nesigurnost, podjele i vrlo realan rizik od brexita bez sporazuma ili da brexita uopće ne bude«, poručila je May zastupnicima na kraju petodnevne sjednice.




Čelnik oporbenih laburista odmah je podnio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijerkinoj vladi o kojem će se glasati u roku od 24 sata.


Jeremy Corbin je rekao da je ishod glasanja »katastrofalan« za May i da pokazuje kako su dvije godine pregovora o brexitu bile neuspješne.


Vodeći dužnosnici EU-a upozorili su nakon glasanja na rizik kaotičnog brexita.


»Rizik neuređenog izlaska povećao se nakon večerašnjeg glasanja«, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.


Predsjendik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao: »Ako je dogovor nemoguć, a nitko ne želi brexit bez dogovora, tko će onda na kraju imati harabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?«.


Uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.