Kninski milicajac

Osuđeni ratni zločinac Milan Martić dao intervju iz zatvora: ‘Zagreb sam raketirao iz očaja’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



Osuđeni ratni zločinac Milan Martić iza zidina zatvora Vangla u estonskom Tartuu dao je svoj prvi intervju nakon 24 godine. Haški sud osudio ga je na 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja i zakona ratovanja.


Od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata planirao je, zapovijedio i poticao progone, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačke na području Republike Hrvatske i BiH.


‘Prva žrtva neofašizma’


Nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, progovorio je o razlozima raketiranja Zagreba, koje je naredio kao odmazdu za Bljesak, za što je kasnije i osuđen u Haagu. U intervjuu za Večernje novosti sebe je nazvao prvom žrtvom pojave neofašizma u svijetu, a kaže da je napad na Zagreb naredio “iz očaja”.




“Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija Bljesak, kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 i devetero djece.


Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude”, rekao je za Večernje novosti i dodao da mu se već 3. svibnja javio jedan strani diplomat te mu rekao da se sam upisao da ide u Haag zbog ratnih zločina.


Požalio se i da u Bljesku, a kasnije i u Oluji JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti.


JNA nije ništa poduzela


“U Vanceovom planu razmještanja snaga UN-a u Hrvatskoj do pronalaska mirovnog rešenja jasno je pisalo da UN garantira Srbima opstanak na teritoriji pod njihovom zaštitom i piše da ukoliko UN ne može osigurati sigurnost Krajišnicima, Jugoslavija ima pravo intervenirati.


U Bljesku, a potom i u Oluji, JNA nije poduzela niti jedan korak da nas zaštiti. Također, ni RS nam nije pomogla, iako smo i sa Palama imali sporazum o zajedničkoj obrani”, rekao je Martić.


Kao jedan od razloga za osudu suda u Haagu vidi u činjenici da je sudom predsjedao Bakone Moloto, koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.


Kaže kako ga je Moloto tijekom suđenja pitao zašto se nisu iselili u Srbiju jer bi Krajišnike tamo priznali kao narod te bi tako skratili muke i sebi i Hrvatima.


“Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio”, rekao je Martić za Večernje novosti.


Balvan revolucija


Martić je iznio i svoje viđenje balvan revolucije.


“Sve je počelo još 1990. dodine. Dobili smo informaciju o novim policijskim crnim uniformama koje su podsjećale na odore ustaša iz Crne legije. Tražili su od nas i da nosimo šahovnice, kao i da prema diktatu iz Zagreba hapsimo Srbe i zato je buknula pobuna u Kninu. Plašili smo ih se potajno, ali nismo vjerovali da će u Europi doći vrijeme da se ponovno rodi jedna takva nakaza od države, rekao je Martić.


U intervjuu se žalio i na tretman u estonskom zatvoru.


“Nisu uspjeli da me ubiju, a pokušaja da me slome bilo je desetine”, kaže u intervju ovaj ratni zločinac, prenosi Dnevnik.hr.