Uzdrmana vlada Benjamina Netanyahua

ON ŽELI RAT! Izraelski ministar obrane najavio ostavku zbog dogovora o prekidu vatre

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Jedan dužnosnik Likuda, premijerove stranke, je rekao da će Netanyahu preuzeti portfelj obrane i ocijenio da prijevremeni izbori nisu potrebni. "Linija koju smo pratili posljednjih mjeseci je potpuno pogrešna", rekao je Lieberman.



JERUZALEM – Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je u srijedu najavio svoju ostavku dan nakon dogovora o prekidu vatre s palestinskim skupinama u pojasu Gaze koji je nazvao “kapitulacijom pred terorizmom” i doveo vladu Benjamina Netanyahua u nevolju.


Ultarnacionalistički ministar je pred novinarima kritizirao prekid vatre nazvavši ga “kapitulacijom pred terorizmom” i pozvao je na parlamentarne izbore prije roka u studenom 2019. , čime je doveo u nesigurnost vladu iz 2015. koju smatraju najdesnijom u povijesti Izraela.


On je najavio povlačenje male stranke koju vodi, Izrael Beiteinou, iz vladine koalicije čime teroretski prepušta mjesto premijeru s minimalnom većinom od jednog mjesta.




Jedan dužnosnik Likuda, premijerove stranke, je rekao da će Netanyahu preuzeti portfelj obrane i ocijenio da prijevremeni izbori nisu potrebni. “Linija koju smo pratili posljednjih mjeseci je potpuno pogrešna”, rekao je Lieberman.


Objasnio je da su tim primirjem pružili nepotpun, neprikladan i neprihvatljiv odgovor na ispaljivanje 500 raketa na Izrael.


“Država kupuju kratkoročni mir uz cijenu velikih dugoročnih šteta za nacionalnu sigurnost”, nastavio je Lieberman. On je također kritizirao odluku vlade da dozvoli transfer katarskih dolara u pojas Gaze, uglavnom za isplate plaća dužnosnicima palestinskog islamističkog pokreta Hamas.


Prije najave ostavke Netanyahu je branio svoj izbor i rekao da su ih njihovi neprijatelji molili da prihvate prekid vatre te da znaju zašto to čine. Hamas je ostavku opisao kao “pobjedu za Gazu, koja je svojim otporom uspjela uzdrmati izraelsku političku scenu”.


U srijedu ujutro su se djeca na jugu Izraela i u pojasu Gaze vratila u školu nakon početka eskalacije kada su palestinske oružane skupine ispaljivale rakete i minobačake granate na Izrael, a izraelska vojska je bombardirala desetke položaja u enklavi.


Četrnaest Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima. U sukobima je poginuo jedan izraelski časnik i još jedan Palestinac koji radi u Izraelu, kojeg je ubila raketa.


Zaraćene strane su bile više nego ikada od 2014. blizu četvrtog rata u desetljeću na teritoriju pod blokadom između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora, prije nego je u utorak poslijepodne objavljeno primirje.