Volodimir Zelenskij

Novi ukrajinski predsjednik u posjetu EU i NATO savezu

Hina

Volodimir Zelenskij / REUTERS

Volodimir Zelenskij / REUTERS



Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetit će Bruxelles u utorak i srijedu u svome prvom službenom posjetu tijekom kojega planira raspravljati o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Ukrajini s čelnicima NATO saveza i Europske unije.


Bivši televizijski glumac koji nikada prije nije bio na političkoj funkciji prošlog je mjeseca položio prisegu nakon što je pobijedio bivšeg predsjednika Petra Porošenka osvojivši oko tri četvrtine glasova.


Tijekom kampanje Zelenskij je obećao je da će se boriti za članstvo u EU i NATO savezu što su po njemu dugoročni ciljevi Ukrajine.




Zelenskij će se u utorak sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a s predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom u srijedu.


Zelenskij planira skrenuti pažnju na sigurnosnu situaciju na istoku Ukraijne i »raspravljati o načinima jačanja međunarodnih napora radi okončanja rata«, objavio je njegov ured. To je pitanje bilo ključno u njegovu inauguracijskom govoru.


U sukobima u dvije istočne ukrajinske pokrajine u blizini ruske granice u proteklih pet godina suprostavile su se snage odane ukrajinskoj vladi u Kijevu i one odane Moskvi.Oko 13.000 ljudi ubijeno je u sukobima, prema procjenama Ujedinjenih naroda.

Taj je problem igrao veliku ulogu u pogoršavanju odnosa Rusije i zapadnih zemalja.